Ciekawostki dietetyczne WH: 07/2015

Ile filiżanek zielonej herbaty pić, aby przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej? Czy mrożenie owoców wpływa na ich wartości odżywcze i smak? Dlaczego brokuły są tak zdrowe? Oto garść ciekawostek dotyczących zdrowego odżywiania.

lunch boks, posiłek na wynos, jedzenie, lunch, drugie śniadanie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Sylwetka na wynos

Właśnie schodzisz na obiad do biurowej kantyny? Poczekaj – wiadomości z czasopisma „Appetite” mogą sprawić, że zamówisz jedzenie na zewnątrz.

Według badań osoby stołujące się tam, gdzie mogą same komponować posiłki (trudno oprzeć się pokusie nałożenia dużej porcji, gdy jedzenie pysznie wygląda i pachnie), zjadają średnio o 115 kcal więcej niż korzystające z dowozu. Rozwiązanie? Pysznie.pl

Warto pomyśleć także o przygotowaniu posiłków w domu. Polecamy nasze przepisy na zdrowe i pożywne sałatki oraz przepisy na lunch do pracy.

fot. kuleczka/shutterstock.com fot. kuleczka/shutterstock.com
fot. kuleczka/shutterstock.com

Moc zielonej herbaty

571 mg ekstraktu z zielonej herbaty dziennie (odpowiednik aż 6-7 filiżanek, więc raczej musisz zdać się na suplement) połączona z treningiem pomoże Ci przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej – wykazują badania Anglia Ruskin University.

lody fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Słodka pułapka

Pewnie, że nie ma lata bez lodów, ale gdy znikają z patyka, we krwi zaczyna rosnąć poziom glukozy (im wyższy indeks glikemiczny jedzenia, tym szybciej). Wtedy do akcji rusza insulina – hormon transportujący cukier do komórek, a ilość glukozy mocno spada.

Mózg, który się nią żywi, interpretuje to jako sygnał głodu, więc uruchamia hormony wywołujące ochotę na jedzenie, choć energii masz pod dostatkiem. Dlatego po słodycze sięgaj jak najrzadziej. Nagrodę zobaczysz na wadze.

brzoskwinie, owoce Jenn Huls / shutterstock.com
shutterstock.com

Ciepło zimno

Dobra wiadomość dla amatorek brzoskwiń. Renomowany magazyn „The Journal of the Science of Food Agriculture” podał wyniki badań, że mrożenie nie zmienia specjalnie ich wartości odżywczych, ani smaku.

Nadal są pełne witamin A, C, E, kwasu foliowego (bezcennego,gdy zamierzasz zajść w ciążę) i niacyny, która wpływa na produkcję serotoniny. A z nią będziesz się uśmiechać do świata.

Shutterstock

Myszy i ludzie

W laboratorium uniwersytetu w Utah testowano na samicach myszy dietę, w której 25% kcal pochodziło z cukru. To ta wielkość, która jest uważana za bezpieczną dla człowieka.

Efekt? Testerki padały 2 razy szybciej niż te, które słodkiego nie dostawały. Uczeni są zgodni, że wpływ kalorii z cukru dla zdrowia jest odmienny niż kalorii z innych źródeł i radzą: nie przekraczaj sześciu łyżeczek dziennie. 

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Płuczcie ryż

No, można zwariować z tymi naukowcami! Testy opublikowane w „Consumer Reports” potwierdziły obecność arszeniku w brązowym ryżu, i to o 80% większą niż w – podobno mniej zdrowym – białym.

Na szczęście uczeni doradzili też, jak sobie z tym radzić. Trzeba starannie płukać ryż w zimnej wodzie przed użyciem i wybierać gatunki pochodzące z Kalifornii, Indii i Pakistanu (kraj jest wskazany na etykiecie).

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Szata zdobi brokuła

Posuń się, jarmuż - nadchodzę! Okazuje się, że lekceważone przez nas, odrywane i wrzucane do kompostownika liście brokułów są zdrowotną potęgą.

Mają więcej wapnia niż cała szklanka mleka i są po brzegi naładowane witaminami A, K, C oraz kwasem foliowym. W dodatku smakują całkiem nieźle. Opłukane można wrzucać do domowych smoothies, a posiekane do omletów i sałat. 

fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Zasady zdrowego grilla

1. Ruszt. Oczyść pręty ze starego tłuszczu i resztek z poprzedniego grillowania.

2. Palenisko. Gdy dorzucasz węgiel lub rozpałkę w trakcie grillowania, zdejmij potrawy i połóż znowu po rozżarzeniu.

3. Tacki. Kładź mięso na aluminiowych, perforowanych tackach.

4. Marynowanie. Nie używaj mięs peklowanych saletrą. Marynata z oleju i przypraw skraca czas pieczenia. 

WH 07-08/2015

REKLAMA