Wygraj z wolnymi rodnikami
Witaminy i minerały nieźle znoszą mrożenie, ale już przeciwutleniacze – nie. Warzywa aż pękają od nich i w wojnie z wolnymi rodnikami są naszym największym sojusznikiem. Posyłajmy jednak na front głównie te świeże, bo już jeden dzień w zamrażarce sprawia, że np. brokuły tracą 15% swoich właściwości, boćwina 20%, fasolka szparagowa 23%, a groszek 26%. A im dłużej tam leżą, tym więcej tracą.
Okazało się, że niektórym warzywom nie szkodzi ani lodówka, ani zamrażarka, ani puszka. 100% antyoksydantów zachowują cebula, karczochy, cykoria i rzodkiewka.
Warzywa powinny być jednym z głównych składników Twojej diety. Spowalniają rozwój nowotworów, zmniejszają ryzyko chorób serca i zbijają nadciśnienie. Które najskuteczniej? Poznaj najzdrowsze warzywo na świecie.