Ciekawostki dietetyczne WH: 04/2015

Jakie korzyści wynikają ze spożycia białka? Dlaczego powinnyśmy jeść produkty bogate w witaminę K? Czy godzina treningu wpływa na nasze BMI? Co skutecznie przyspiesza metabolizm? Oto garść najświeższych informacji dotyczących zdrowego odżywiania.

białko fot. alexpro9500 2015/shutterstock.com
fot. alexpro9500 2015/shutterstock.com

Więcej białka!

Amerykański magazyn „Neurology” dopisał kolejną zwrotkę do hymnu na cześć białka. Zwłaszcza tego z ryb. Oto udowodniono, że już 46 g zjedzonego dziennie białka zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 25%. A jest to trzecia w kolejności przyczyna śmierci w Polsce, więc żartów nie ma. Taką ilość białka zagwarantuje Ci: 90 g łososia, 2 jajka, 180 g komosy ryżowej i 1 szklanka mleka 0,5%, ale nie musisz się ograniczać.

Białka możesz też szukać w warzywach:

  • soja ma go 33 g,
  • fasola 19 g,
  • bób 23 g,
  • siemię 24 g,
  • słonecznik 22 g,
  • orzeszki ziemne 26 g,
  • pistacje 20 g.  
szparagi fot. Yevgeniya Shal 2015/shutterstock.com
fot. Yevgeniya Shal 2015/shutterstock.com

Pochwała szparaga

Mają wszystko oprócz jednego – kalorii. 18 kcal w 100 g musi być pomyłką Pana Boga, bo w naturze nie występują rzeczy pyszne, które można jeść bezkarnie.

Żeby jednak nie było zbyt pięknie, to sezon na nie trwa tylko 2 miesiące, lecz nawet na tak krótko warto kupić specjalny garnek. Szparagi lubią się gotować na stojąco, główkami do góry, i trzeba to uszanować.(www.garneczki.pl).

Wypróbuj nasze pyszne przepisy na szparagi.

zielenina fot. nada54 2015/shutterstock.com
fot. nada54 2015/shutterstock.com

Moc zieleniny

1000 mg witaminy K dziennie zapewni Ci lepszą krzepliwość krwi (miesiączka!), mocniejsze kości (osteoporoza!), a nawet ochronę przed nowotworami. Nie potrzebujesz żadnych suplementów: wystarczą 2 garści jarmużu, szpinaku, brukselki, brokułów lub sałaty ( zobacz, czym możesz zastąpić tradycyjną zieleninę). 

oliwa fot. Shulevskyy Volodymyr 2015/shutterstock.com
fot. Shulevskyy Volodymyr 2015/shutterstock.com

Ocet winny – właściwości

Ocet winny nie tylko doskonale podkreśla smak potraw, ale także – jak twierdzą naukowcy z „Journal of Food Science” – obniża ciśnienie krwi, stabilizuje poziom cukru, zmniejsza apetyt, zapobiega otyłości, pomaga sercu i walczy z niektórymi nowotworami. U nas używamy winegretu prawie wyłącznie do sałaty, ale świat zna inne zastosowania – np. skrapia nim także gorące potrawy, co uwalnia dodatkowe aromaty.  

Czerwone wino: kilka łyżek dodanych do zimnego sosu na bazie pomidorów (do spaghetti, dipów lub salsy) doda mu głębi i polotu.

Musujące wino: wymieszaj 2 łyżki wina z 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 50 ml oliwy, solą i pieprzem. Skrop sałatę.

Ocet balsamiczny: szklankę octu gotuj z goździkami i szczyptą cynamonu, aż do połowy odparuje. Świetnie pasuje do pieczonych batatów.

Sherry: zredukuj 3 łyżki wraz z 1 łyżką oliwy, drobno posiekaną szalotką i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Do smażonych warzyw.  

olej kokosowy fot. marco mayer 2015/shutterstock.com
fot. marco mayer 2015/shutterstock.com

Mniej kalorii

Na 249. konferencji American Chemical Society ogłoszono, że dodając do gotującego się ryżu łyżkę oleju kokosowego, a potem wstawiając go do lodówki na 12 h, możesz obniżyć ilość kalorii nawet o połowę. Zobacz, co jeszcze warto jeść po pewnym czasie: 

Arbuzy: gdy postoją przez dwa tygodnie w pokojowej temperaturze, ilość zawartego w nich beta-karotenu wzrośnie o 139%.  

Banany: najlepsze są, gdy przybiorą głęboko żółty kolor. Wtedy jest w nich najwięcej przeciwutleniaczy.  

Pieczarki: Twoja skóra pod wpływem słońca zaczyna produkować witaminę D. Podobnie jest z pieczarkami.  

kobieta, uśmiech fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Skowronek za milion $

Jeśli do tej pory brakowało Ci mocnych argumentów przemawiających za wczesną pobudką – proszę, oto są. Naukowcy z Northwestern University odkryli, że ludzie przyjmujący dzienną dawkę słonecznego światła rano mają niższe BMI od tych, którzy łapią ją później w ciągu dnia. Wniosek? Nastaw budzik, wstań wcześniej i popołudniowy lub wieczorny trening zrób rano, a będziesz wyglądać jak milion dolarów.  

Więcej o tym, jak poranne słońce wpływa na BMI, dowiesz się tutaj.

Trening na dopalaczach, czyli właściwości imbiru

To żadna nowość, że trening siłowy pozwala spalić tłuszcz. Jest nią jednak wynik badań z „Journal of Exercize and Fitness”. Wynika z nich, że doprawienie treningu imbirem może pomóc Ci zgubić 4,1 kg w ciągu 10 tygodni.

Dla porównania: grupa ćwicząca bez tego egzotycznego dopalacza osiągnęła efekt o połowę gorszy. Żeby go osiągnąć, wystarczy jedna łyżeczka imbiru dziennie. Dopraw nim mięso – badania wskazują, że w połączeniu z proteinami szybciej dotrze do Twoich mięśni.

Poznaj też zdrowotne właściwości innej superprzyprawy – kurkumy.

dieta, odchudzanie, jedzenie, kobieta fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Racjonalna dieta gwarantem zgrabnej sylwetki

O 25% procent przyspieszysz syntezę białka w mięśniach, jeśli jego dzienną rekomendowaną dawkę rozłożysz w miarę równo na wszystkie posiłki (University of Michigan). Pomoże Ci to przyspieszyć metabolizm i przemodelować sylwetkę.  

WH 04/2015

REKLAMA