Kwasy omega-3: dieta a suplementy
Niektórzy nie lubią owoców morza i ryb. Nad nieszczęśnikami pochylił się „British Journal of Nutrition”. Zbadano 2 grupy: jedna jadła ryby przez 7 tygodni, druga tylko suplementy i wzbogacone soki owocowe. Okazało się, że poziom kwasów omega-3 w obu grupach wzrósł dokładnie tak samo.
Wniosek? Tracąc walory smakowe, nie trać walorów zdrowotnych. Łykaj kapsułki – w odróżnieniu od witaminowych te z tranem skutecznie się wchłaniają. Dowiedz się więcej na temat suplementów diety: czy i jak je stosować.
Naukowcy są zgodni, że najlepsze dla naszego zdrowia są dobre proporcje między kwasami omega-3 i omega-6. Zapewnia je dieta śródziemnomorska. Sprawdź, które oleje roślinne są najlepsze.
Patent WH:
Tylko 2% ludzi na świecie dostarcza swojemu organizmowi zalecane 3,5 g potasu dziennie. Niezbędnego do wszystkiego: od mięśni po mózg. Szukaj suszonych moreli i fig, awokado, bananów, ziemniaków i kiwi.
Komentarze