Poranne smarowidła: Twoja szybka dawka energii
Pieczywa nie wolno wyrzucać z diety ze względu na węglowodany złożone i błonnik, ale czym je smarować, a czego unikać?
Hummus: ok. 24 kcal/ 1 łyżka
Jest kaloryczny, ale za to ma niski indeks glikemiczny i masę witamin, i minerałów. Jedzony z umiarem, jest świetny.
Dżem: ok. 22 kcal/ 1 łyżka
Wybór jest ogromny, ale szukać należy tych bez dodatku syropu glukozowo- -fruktozowego. Dżemy zawierają też węglowodany podatne na fermentację, a stąd już krok do próchnicy.
Miód: ok. 45 kcal/ 1 łyżka
Też rodzajów jest bez liku, a jeszcze fałszują go na potęgę, bo cieszy się dobrą opinią. Prawdziwy powoduje w ustach, oprócz słodyczy, lekkie pieczenie, a w gardle drapanie. Bez tego jesz tylko cukier i wodę.
Miód działa antybakteryjnie oraz antyoksydacyjnie. Świetnie łagodzi zatem wszelkie choroby układu oddechowego. Sprawdź też, jakie są inne domowe sposoby na przeziębienie.
Nutella: ok. 81 kcal/ 1 łyżka
Bomba kaloryczna w najczystszej postaci. Ma prawie 32 g tłuszczów – w tym 11 g nasyconych – i w żadnym razie nie robi nam dobrze. Ani na zdrowie, ani na urodę.