Warzywa krzyżowe a odporność
Doktor Marc Veldhoen z Cambridge udowodnił, że zrezygnowanie w menu z kapusty, brokułów, kalafiora, rukoli, kalarepy, brukselki czy jarmużu skutkuje zanikiem białych krwinek, kluczowych dla naszego systemu odpornościowego. Inaczej mówiąc: bez warzyw krzyżowych w diecie jesteśmy bezbronni i byle świństwo latające w powietrzu powali nas do łóżka.
Tu naukowcy są także jednomyślni: jedzenie warzyw krzyżowych zdecydowanie obniża ryzyko nowotworów piersi, trzustki, pęcherza moczowego, jelita grubego i płuc.
Może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale palenie papierosów znacznie obniża Twoją odporność. Ale to nic straconego – po miesiącu od rzucenia palenia znacznie się ona poprawi. Zobacz, co się dzieje, gdy rzucasz palenie.
Patent WH:
33 – o taki procent wśród pijących słodzone napoje wzrasta ryzyko zachorowania na kamicę nerkową. Taki jest wynik badań Amerykańskiego Towarzystwa Nefrologicznego. Radzimy: przejdź na wodę.