Lubisz klasyczną kuchnię, ale czasem masz ochotę na coś nowego? A co powiesz na połączenie tradycyjnej receptury z nowoczesnymi, orientalnymi smakami? Wystarczy kilka modyfikacji, by zwykłe gołąbki zmienić w egzotyczne ptaki. Wypróbuj i pokochaj je na nowo.
Czego potrzebujesz?
- 2 główki włoskiej kapusty
- 2 gałązki tymianku cytrynowego
- porządne opakowanie rukwii wodnej
- 2 cytryny (zest i sok)
- 3 kg świeżych pomidorów
- 1 dynia hokkaido
- 10 ziemniaków
- 2 pęczki kolendry
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- 5 cm kawałek świeżej kurkumy
- 5 łyżek masła klarowanego
- 1 łyżeczka pasty harissa
- 2 pęczki długiego, cienkiego szczypiorku
- 1 opakowanie Trendy Lunch z marchewką
- 2 doniczki bazylii tajskiej
Do roboty!
- Włoską kapustę zanurzam we wrzątku, żeby nieco zmiękła. Obieram delikatnie jej liście i odkładam na bok. Pomidory zanurzam w tym samym wrzątku na kilka chwil, obieram ze skórki i kroję na kawałki.
- Na patelni rozgrzewam masło klarowane, cytrynowy tymianek i przesmażam wszystkie pomidory, razem z sosem. Po około 10 minutach przykrywam je pokrywką, zmniejszam ogień i duszę pomalutku. Do sosu dodaję harissę, cytrynowy zest i odrobinę soku z cytryny. Dosmaczam solą i pieprzem, odstawiam na bok.
- Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki, dynię myję i też kroję.
- W rondlu podsmażam na maśle klarowanym imbir i kurkumę, dodaję świeżo mielony pieprz, sól, ziemniaki i dynię. Torebki Trendy otwieram nożyczkami, dosypuję do rondla, mieszam i podsmażam z warzywami. Zalewam wrzątkiem i gotuję aż całość wchłonie wodę.
- Kolendrę szatkuję, dodaję do ugotowanej mieszanki z warzywami, dosmaczam sosem sojowym. Po kolei, na każdy liść kapusty wykładam przygotowany wcześniej farsz, rukiew wodną, listki tajskiej bazylii, zawijam i związuję szczypiorkiem. Wykładam na talerzyki, polewam sosem pomidorowym i podaję.
Smakowało? Wypróbuj także pozostałe przepisy z Trendy Lunchem, m.in. Lekki, wegański sernik jaglany z mleczkiem kokosowym od autorów bloga Zabawa w gotowanie.
Komentarze