[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zimą na zimno: dania z surowych produktów na lepsze zdrowie

Powalcz z nami o szybszą regenerację, szybszy metabolizm, o więcej energii i większą odporność. Czyli o to wszystko, co pozwala przetrwać w formie okres pogodowej smuty.

jedzenie na zimę

Surowa dieta w lecie – to jeszcze można zrozumieć, bo upał, ale w zimie? Jak najbardziej. Jeżeli długie, zimowe wieczory skłaniają Cię bardziej do marzeń o misce gulaszu, rzuć okiem na nasze przepisy na dania jednogarnkowe, ale jedno drugiego nie wyklucza.

Masz nasze słowo, że dania z surowych produktów dostarczą Ci przynajmniej tyle samo – o ile nie więcej – wartości odżywczych, o smaku nie wspominając. Wszystko dlatego, że jedzenie surowych, nieprzetworzonych i świeżych składników zapewnia maksimum dobra do wchłonięcia i przetworzenia w organizmie.

Podgrzewanie jedzenia i inne techniki obróbki w oczywisty sposób obniżają poziom witamin i minerałów (np. rozpuszczalna w wodzie witamina C bardzo często jest znacząco wypłukiwana i tracona), a do tego – jak przekonują badania opublikowane w „The Journal of the Science of Food and Agriculture” – aminokwasy, takie jak np. lizyna (bardzo istotna w zwalczaniu infekcji i nieprodukowana naturalnie przez organizm), także mogą być utracone w wyższych temperaturach. Sięgnęliśmy po przepisy na surowiznę z całego świata – od basenu Morza Śródziemnego po Amerykę Południową – i wychodzimy poza naszą strefę komfortu, wyznaczaną dotychczas przez piekarnik, 4 palniki i mikrofalę. Dołączysz do watahy?

ZOBACZ TEŻ: Przepisy na dania dla zmarzluchów - co jeść gdy ciągle jest Ci zimno.

Szybki powrót do formy

CARPACCIO JAGNIĘCE Z WŁOCH

SKŁADNIKI:

1 porcja

  • 70 g polędwicy jagnięcej
  • sól, pieprz
  • przyprawa ras el hanout
  • DRESSING:
  • 1 łyżka szalotki, posiekanej
  • 5 kaparów
  • 3 anchois
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Wyczerpanie po treningu może być dolegliwe, jeżeli nie zadbałaś o odpowiednie proporcje składników odżywczych. I nie, na te proporcje nie składa się kolejna pierś z kurczaka z ryżem. Zgodnie z badaniami opublikowanymi w „The Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism” po siłowni, by wrócić do formy, najbardziej potrzebujemy witaminy B12. Jagnięcina jest jednym z najlepszych jej źródeł, a badania przeprowadzone przez japoński Osaka Prefecture University dowodzą, że wysoka temperatura podczas smażenia lub gotowania obniża jej poziom – stawiamy więc na surowiznę. Pokrój mięso na cienkie plastry, połóż je na folii spożywczej, przykryj drugą warstwą folii i tłuczkiem (lub wałkiem) wyklep (lub rozwałkuj) na cieniutkie plasterki. Odkryj jedną warstwę folii, a drugą chwyć, obróć i zrzuć mięso na talerz. Przypraw solą, pieprzem i orientalną mieszanką przypraw ras el hanout. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu i skrop nim mięso na talerzu. Zjedz i niech moc będzie z Tobą!

210 kcal / 16,2 g tłuszcz / 16,7 g białko

Regeneracja po ciężkiej nocy

BEFSZTYK TATARSKI Z FRANCJI

SKŁADNIKI:

4 porcje

  • 480 g polędwicy wołowej
  • 4 żółtka
  • DODATKI:
  • 1 łyżeczka anchois
  • 40 g korniszonów
  • 20 g kaparów
  • łyk brandy
  • 25 g szalotki
  • sos Worcester
  • musztarda Dijon
  • 1 łyżeczka papryki
  • tabasco, olej

Wiadomo – święta, sylwester, karnawał i może się przytrafić jeden kieliszek wina lub drink za dużo. Następnego dnia rano postaw na cysteinę. Potrzebujesz tego aminokwasu, by tworzyć glutation – organiczny związek chemiczny, który pomoże wątrobie zwalczyć toksyczne produkty uboczne poprzedniej nocy (tej, której teraz żałujesz). Przygotuj tatara – surowe mięso nie tylko zawiera solidną porcję białka, ale jest także bogatym źródłem cysteiny. Jeżeli wykażesz się sprytem i umiejętnością przewidywania, możesz przygotować dodatki dzień wcześniej i przechować w lodówce. Posiekaj drobno anchois, korniszony, kapary i szalotki, dodaj kilka kropli sosu Worcestershire (może być też maggi), brandy, sos tabasco, mieloną paprykę, odrobinę musztardy Dijon, trochę oleju i wymieszaj wszystko ze sobą. Wołowinę posiekaj na malutkie kawałki (możesz też zmielić, ale siekana jest smaczniejsza) i dokładnie wymieszaj z dodatkami. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Uformuj 4 porcje i wbij na każdą po żółtku z dodatkową porcją cysteiny. Podawaj z listkami rukoli, żytnim chlebem i wracaj między żywych.

240 kcal / 7,1 g tłuszcz / 30,3 g białko

Obudź swój metabolizm

CEVICHE SZPARAGOWE Z PERU

SKŁADNIKI:

2 porcje

  • 200 g migdałów
  • oliwa
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku
  • 50 ml wody
  • PRZYBRANIE:
  • kostki buraka
  • garść czerwonych winogron, połówki
  • 5 posiekanych migdałów

Tagliatelle niech się schowają. W trakcie zimowych kryzysów energetycznych zupa ajo blanco lepiej spełni swoje zadania. Tradycyjna andaluzyjska zupa opiera się na migdałach bogatych w mangan i miedź, których Twoje komórki potrzebują do produkcji energii. Jedna porcja zapewnia dodatkowo 30% dziennej zalecanej dawki żelaza, pomagającego rozprowadzać tlen w komórkach. Zamroź migdały, aby ułatwić sobie późniejsze ich zmiksowanie na purée. Blenduj je przez co najmniej 10 minut lub do momentu, aż zaczną puszczać olej. Dodaj oliwę extra virgin, czerwony ocet winny i sól. Następnie dorzuć zmiażdżony czosnek – badania opublikowane w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” przekonują, że pomaga on zwiększyć przyswajalność żelaza, więc dodając go do swojej mieszanki, zapewnisz sobie dodatkowego kopa energii. Na koniec dolej wodę – kroplę po kropli – mieszając, aż zupa osiągnie odpowiednią konsystencję: nie za rzadką, nie za gęstą, po prostu odpowiednią. Przelej do miseczek i udekoruj małymi kostkami buraka, połówkami czerwonych winogron i posiekanymi migdałami. Kropla oliwy na wierzch i gotowe.

690 kcal / 63,1 g tłuszcz / 22,4 g białko

Bądź surowa dla kataru

PIJANE PRZEGRZEBKI Z URUGWAJU

SKŁADNIKI:

4 porcje

  • 12 przegrzebków, plasterki
  • szczypta soli
  • 2 limonki, połówki
  • pestki z ½ granatu
  • chili, drobno posiekane, bez pestek
  • 2 łyżki białej wódki
  • 4 łyżki oleju z kolendry

Słabe są te nawracające przeziębienia, prawda? Kończymy z nimi. Przy pierwszych objawach kataru wiedz, że Twój organizm nie tyle potrzebuje chusteczek, co cynku. Cynk skraca czas przebiegu przeziębienia – zgodne z wynikami badań opublikowanymi przez MacMaster University w Toronto (Kanada). Surowe skorupiaki zawierają więcej minerałów niż ich podsmażani na patelni kuzyni, a dzięki większej ilości soku z limonki proponowany przez nas przepis wykonuje podwójną robotę, dostarczając Ci masę podnoszącej odporność witaminy C. A jeżeli chodzi o kieliszek wódki, to też, eeh... wyłącznie z powodów zdrowotnych, oczywiście. W tym przepisie także, rzecz jasna, nie gotujemy, ale jego przyrządzenie jest szybsze niż kichnięcie. Ułóż cienkie plasterki przegrzebków na talerzach (lub jednym większym do indywidualnego pobierania), oprósz przegrzebki morską solą, wyciśnij na nie sok z limonek, posyp pestkami granatu i posiekanym chili. Skrop wódką. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, wrzuć listki świeżej kolendry i podgrzewaj przez chwilę, mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Zimnym olejem polej przegrzebki.

140 kcal / 9,4 g tłuszcz / 7,1 g białko

Sprawdź też: Domowe sposoby na przeziębienie i grypę oraz jak odróżnić grypę od infekcji wirusowej?

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij