Jeśli ze zdrowej sałatki chcesz uczynić swoje główne danie, to wrzucenie na talerz garści zieleniny, polanie wszystkiego gotowym dressingiem i dorzucenie odrobiny grzanek nie wystarczy.
Spokojnie! Przyrządzenie pożywnej sałatki może być łatwe, ale musisz wcześniej wiedzieć, co należy zrobić, a co koniecznie pominąć – zwłaszcza jeśli zależy Ci na zgubieniu kilku zbędnych kilogramów. Zobacz nasze rady i zrób idealną sałatkę, a zaowocuje to piękną sylwetką i lepszym zdrowiem.
Wybierz najlepsze
Zarówno sałata lodowa jak i rzymska zapewnią Ci chrupkość na talerzu, ale jeśli chodzi o prawdziwe odżywianie to będziesz potrzebowała zieleniny bogatej w składniki odżywcze. Dobrze sprawdzi się więc jarmuż, szpinak lub odpowiednia mieszanka sałat. Jeśli patrząc na te wszystkie sałaty nie jesteś pewna, która jest która, wybieraj zawsze te o ciemniejszej barwie.
Nie żałuj dodatków
Jeśli chodzi o dodatki – grzanki i orzechy nie wystarczą. Aby Twoja sałatka dostarczyła Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych, musisz do niej dodać także inne, świeże produkty. Najlepiej jeśli na Twoim talerzu nie będzie jednie zielono. Przełam monotonię kolorowymi warzywami i owocami. Wybieraj sezonowe produkty, by mieć pewność, że w danym okresie zjadasz ich najsmaczniejszą i najświeższą wersję.
Dodaj białka
Odpowiednia ilość białka to ważna sprawa. Jeśli na Twoim talerzy piętrzy się stos zieleniny, w którym na próżno jednak szukać białka, to możesz być pewna, że za chwilę znów będziesz głodna. Niezależnie od diety, przeciętna kobieta potrzebuje 46 gramów białka dziennie – jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, liczba ta wzrasta. Chude mięso i ryby to bogate źródło protein, ale jeśli stosujesz dietę wegetariańską, możesz z powodzeniem zastąpić je warzywami bogatymi w białko.