[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Zielone przepisy na wiosnę [z książki "Jedz zielone"]

Redakcja Women’s Health od zawsze wspierała roślinożerców i tym razem objęła patronat- medialny i uczuciowy- nad książką „Jedz zielone”, z której wybrane przepisy macie przed sobą (a więcej znajdziecie w majowym numerze WH). Już od samego czytania człowiek robi się zdrowszy, a co dopiero, gdy się je upichci. Dziewczyny, zielone światło dla zieleniny!

jedz zielone

Łosoś pieczony z pesto i cukinią na purée z zielonego groszku

Składniki

  • 300 g fileta z łososia
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżka pesto, np. bazyliowego
  • 150 g cukinii
  • 2 średnie ziemniaki
  • 150 g zielonego groszku
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka śmietany (opcjonalnie) 
  • 1 cytryna
  • sól w młynku
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

Cytrynę pokroić na ćwiartki i dwie z nich odłożyć do dekoracji. Łososia umyć i osuszyć, podzielić na dwa steki i ułożyć na blaszce z pergaminem. Oprószyć pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 min. Cukinię pokroić w plastry grubości ok. 3 mm. Ułożyć obok łososia na blaszce i skropić oliwą oraz sokiem z cytryny. Łososia posmarować pesto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25–30 min. Ziemniaki obrać, pokroić na cztery części i ugotować w osolonej wodzie. Na 5 min przed końcem gotowania dodać groszek. Kiedy groszek i ziemniaki będą miękkie, odlać wodę, dodać masło i śmietanę i gorące ugnieść na purée. Wyłożyć purée na talerz, ułożyć plastry cukinii, a na nie położyć łososia.

Placuszki z zielonym groszkiem i łososiem

Składniki

  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • pół szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 cebulka szalotka
  • 50 ml mleka (może być roślinne)
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki sody
  • półcentymetrowy plaster imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sól i pieprz
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1/2 limonki
  • kilka listków kolendry, mięty i koperku (trochę koperku zostawić do dekoracji)
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Groszek gotować w osolonej wodzie ok. 4 min. Wyjąć z wody, ¾ groszku mieścić w kubku od blendera. Cebulę, imbir i czosnek posiekać, dodać do groszku. Dorzucić sól, pieprz i sezam, dolać mleko i kilka kropel soku z limonki. Wszystko zmielić. Dodać rozbełtane jajko i wymieszać. W misce wymieszać mąkę i sodę, dodać masę z groszku, cały groszek, posiekane liście ziół i mieszać do połączenia składników. Gotową masę wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na małym ogniu po 4–5 min z każdej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na talerz, posypać świeżo mielonym pieprzem, ułożyć na nim kawałki łososia, skropić sokiem z limonki i udekorować koperkiem.

Przepisy pochodzą z książki Jedz zielone autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz.

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia doktora - smaczne przepisy od Rupy'ego Aujla

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij