Łosoś pieczony z pesto i cukinią na purée z zielonego groszku
Składniki
- 300 g fileta z łososia
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżka pesto, np. bazyliowego
- 150 g cukinii
- 2 średnie ziemniaki
- 150 g zielonego groszku
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka śmietany (opcjonalnie)
- 1 cytryna
- sól w młynku
- pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania
Cytrynę pokroić na ćwiartki i dwie z nich odłożyć do dekoracji. Łososia umyć i osuszyć, podzielić na dwa steki i ułożyć na blaszce z pergaminem. Oprószyć pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 min. Cukinię pokroić w plastry grubości ok. 3 mm. Ułożyć obok łososia na blaszce i skropić oliwą oraz sokiem z cytryny. Łososia posmarować pesto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25–30 min. Ziemniaki obrać, pokroić na cztery części i ugotować w osolonej wodzie. Na 5 min przed końcem gotowania dodać groszek. Kiedy groszek i ziemniaki będą miękkie, odlać wodę, dodać masło i śmietanę i gorące ugnieść na purée. Wyłożyć purée na talerz, ułożyć plastry cukinii, a na nie położyć łososia.
Placuszki z zielonym groszkiem i łososiem

Składniki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- 1 cebulka szalotka
- 50 ml mleka (może być roślinne)
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki sody
- półcentymetrowy plaster imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sezamu
- sól i pieprz
- 50 g wędzonego łososia
- 1/2 limonki
- kilka listków kolendry, mięty i koperku (trochę koperku zostawić do dekoracji)
- kilka łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Groszek gotować w osolonej wodzie ok. 4 min. Wyjąć z wody, ¾ groszku mieścić w kubku od blendera. Cebulę, imbir i czosnek posiekać, dodać do groszku. Dorzucić sól, pieprz i sezam, dolać mleko i kilka kropel soku z limonki. Wszystko zmielić. Dodać rozbełtane jajko i wymieszać. W misce wymieszać mąkę i sodę, dodać masę z groszku, cały groszek, posiekane liście ziół i mieszać do połączenia składników. Gotową masę wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na małym ogniu po 4–5 min z każdej strony. Gotowe placuszki wyłożyć na talerz, posypać świeżo mielonym pieprzem, ułożyć na nim kawałki łososia, skropić sokiem z limonki i udekorować koperkiem.
Przepisy pochodzą z książki Jedz zielone autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz.

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia doktora - smaczne przepisy od Rupy'ego Aujla
Komentarze