Jesteś w błędzie, jeżeli uważasz, że mandarynki są tylko niewyrośniętymi kuzynkami pomarańczy. Pękają od witamin, minerałów (zwłaszcza potasu), wspomagają odchudzanie, zapobiegają cukrzycy typu 2, miażdżycy, zawałom serca i udarom. Nieźle, jak na takie maleństwa, prawda?
Zielona herbata ma za to tak dobrą prasę – także naukową – że ciężko cokolwiek dodać. Dobrze działa praktycznie na wszystko i jest zasadnie uważana za jedną z najzdrowszych rzeczy na świecie.
Przed Tobą 4 proste przepisy na dania, którymi zaskoczysz najbliższych.
Przepis na mandarynkowego kurczaka z ryżem
4 porcje
W jednej porcji:
- 370 kcal
- 5 g tłuszcze (1 g tłuszcze nasycone)
- 44 g węglowodany
- 3 g błonnik
- 35 g białko
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki wody
- 3 saszetki zielonej herbaty
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 szklanki brązowego ryżu
- 4 filety z piersi kurczaka bez skóry, pokrojone w plastry
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 puszka mandarynek
- 1 łyżeczka pasty chili
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę w garnku, odstaw i wrzuć torebki z herbatą. Przykryj i zaparzaj 5 minut. Wyjmij torebki i doprowadź jeszcze raz do wrzenia. Wrzuć ryż ze szczyptą soli i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy na średnim ogniu i obsmaż kurczaka 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złotobrązowy. Przełóż mięso na talerze.
3. Na tej samej patelni podsmaż chwilę czosnek, wrzuć pastę chili i wlej sok z puszki. Zdrap łopatką z dna patelni resztki przysmażonego kurczaka, wrzuć mandarynki i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Polej nim kurczaka na talerzach i podawaj z odsączonym ryżem.
Komentarze