Zero waste – przepis na obiad

Znów wyrzuciłaś niezużyte produkty z lodówki? Oto kolejna porcja przepisów na zero waste.

Seler, por i kurczak - to trio pomoże Ci rozprawić się z marnotrawstwem. Z jednego zestawu składników przygotujesz dwa pyszne i różnorodne obiady. To zero waste w najczystszej postaci. Bez kombinowania, marnowania i długiego stania przy garach. Czy da się gotować lepiej?

Zero waste – przepis na pieczonego kurczaka z porem i selerem

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1⁄2 selera
  • 2-3 pory, białe fragmenty (resztę zamroź i użyj do gotowania bulionu)
  • 8 ząbków czosnku, obranych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżka kaparów, odsączonych z zalewy
  • skórka z 1 cytryny i sok z 1⁄2
  • sól i pieprz
  • 4 uda z kurczaka, bez kości i skóry
  • spora garść natki pietruszki, posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Ziemniaki pokrój w 4-centymetrowe kawałki (nie musisz ich obierać) i gotuj je około 10 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj seler. Obierz go ze skóry (możesz przechowywać ją w zamrażarce i wykorzystać do przygotowania bulionu zero waste). Pokrój seler w kawałki wielkości pokrojonych wcześniej ziemniaków i wrzuć je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  3. Podgotowane ziemniaki odcedź i dorzuć na blachę z selerem.
  4. Odkrój części porów z korzeniami, pokrój w 2-centymetrowe talarki i wrzuć na blachę razem z czosnkiem.
  5. Dodaj 2 łyżki oliwy, kapary, skórkę i sok z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie przemieszaj i potrząśnij, by stworzyło w miarę równą warstwę.
  6. Kurczaka ułóż razem z warzywami i polej pozostałą oliwą. Posyp go solą i pieprzem.
  7. Całość zapiekaj przez 35-40 minut, do momentu, aż seler i por zmiękną, a kurczak będzie odpowiednio upieczony. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp natką pietruszki.

Zero waste – przepis na selerowe placuszki z grillowanym kurczakiem i porem

Składniki:

  • 1⁄2 selera • 1 średni ziemniak (nie musisz go obierać)
  • sok z 1⁄2 cytryny
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • 4 uda z kurczaka, bez kości i skóry
  • 2 łyżki + 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki octu z białego wina • 1⁄2 łyżeczki musztardy dijon • szczypta cukru • 1 ząbek czosnku, posiekany • 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy • garść natki pietruszki, drobno posiekanej • 2-3 pory, biała część • 1 jajko, rozkłócone • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Seler obierz tak jak w poprzednim przepisie. Zetrzyj go razem z ziemniakiem na tarce o grubych oczkach i polej niewielką ilością soku z cytryny (większość zachowaj do przyprawienia kurczaka). Następnie zetrzyj cebulę, połowę dodaj do startych warzyw i wymieszaj. Warzywa przełóż na sitko, posyp 1 łyżeczką soli i odstaw na 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Kurczaka umieść w misce, polej 1 łyżeczką oliwy i resztą soku z cytryny. Wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na pół godziny.
  3. Czas na winegret. Ocet wymieszaj z musztardą, cukrem, dwiema łyżkami oliwy, połową czosnku i solą oraz pieprzem. Dodaj również resztę cebuli, kapary oraz natkę pietruszki i odstaw.
  4. Pory przekrój wzdłuż na pół i przepłucz, następnie przekrój w pół na krótsze części. Gotuj na parze ok. 5 minut. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i delikatnie osusz. Gotowego pora polej winegretem.
  5. Starte warzywa odciśnij łyżką z nadmiaru wody, przełóż na ręcznik papierowy i wyciśnij resztkę płynu. Następnie wymieszaj w misce z jajkiem, resztą czosnku, mąką i pieprzem.
  6. Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Wlej łyżeczkę oliwy i wykładaj masę na placuszki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
  7. W międzyczasie na patelni grillowej usmaż kurczaka. Ustaw ją na średnim ogniu, rozgrzej i podpiekaj mięso po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień i smaż jeszcze 5 minut, aż kurczak będzie usmażony, ale nadal soczysty. Serwuj z placuszkami i porem polanym winegretem.
REKLAMA