[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Zdrowy przepis na kokosanki

Odkryłaś dietę paleo? Nie możesz jeść pszenicy i unikasz glutenu? W takim razie spróbuj mąki kokosowej, która z powodzeniem zastępuje pszenną. Zaopatrz się także w olej kokosowy, mleko kokosowe i wypróbuj zdrowy przepis na kokosanki według pomysłu Marty Dymek.

kokosanki fot. Jadłonomia

Mąka kokosowa nadaje się do wielu popularnych dań, w których tradycyjnie korzystasz z pszennej. Połącz kilka jej łyżek z rozgniecionym bananem i mlekiem migdałowym, a otrzymasz ciasto na kokosowe placuszki. Spróbuj dodać do tego trochę cukru, łyżkę oleju i szczyptę sody, a będziesz mieć materiał na fantastyczne bezglutenowe, chrupiące gofry.

Możesz też upiec nasze kokosanki. Po malajsku palma kokosowa to „drzewo o tysiącu zastosowań”. Przy ciasteczkach trudno wykorzystać wszystkie z nich, ale trzy, które udało się zmieścić w przepisie poniżej, to również niezła liczba: do przygotowania deseru będziesz potrzebować kokosowej mąki, oleju i płatków. Niech żyje kokos!  

Składniki

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki purée z batatów (pieczone i zblendowane),
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1/3 szklanki kokosowego mleka.

Wykonanie

1. Wszystkie składniki poza purée z batatów włóż do blendera i miksuj, aż się połączą. Dodaj purée z batatów i miksuj dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę.

2. Z przygotowanego ciasta rób nieduże, okrągłe ciasteczka. Aby lepiej się formowały, zwilż dłonie chłodną wodą.

3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej ciasteczka i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. W tym czasie połam czekoladę i z mleczkiem kokosowym podgrzej w rondelku, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok.

4. Upieczone ciasteczka przestudź, a potem maczaj w przestudzonej polewie i oprósz płatkami kokosowymi. Możesz przechowywać je w lodówce nawet przez tydzień.  

Poznaj także przepis na pudding chia i sałatkę z jarmużem autorstwa Marty Dymek.

mąka kokosowa fot. shutterstock.com

Szukaj w sklepie

Mąka kokosowa Bioplanet

Zmielony miąższ kokosów pochodzących z certyfikowanych ekologicznych upraw. 

Mąka kokosowa Symbia

Zaletą tej mąki jest m.in. łatwa dostępność: dostaniesz ją np. w hipermarkecie Tesco. 

Mąka Ölmühle Solling

Pochodzi z upraw ekologicznych, które mają dodatkowo certyfikat fair trade.

WH 05/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij