[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Przepis na niskokaloryczny obiad: ryż z krewetkami

Płaski brzuch i pyszne jedzenie? Jasne, nie ma problemu. Daj się skusić na czarny ryż z krewetkami. Tego typu odrobina egzotyki w kuchni wyjdzie Ci tylko na dobre. Tym razem pyszne danie według naszego przepisu przygotujesz zaledwie w kwadrans. Czas, start!

ryż z krewetkami Czarny ryż możesz zastąpić białym. Nic się nie stanie!

Jarmuż zadba o twoje zdrowie i sylwetkę, bo to cenne źródło białka, błonnika oraz witamin (przede wszystkim C i K). nie brakuje w nim także soli mineralnych, m.in. wapnia i potasu.

Czerwona kapusta to lepsza siostra białej. Dostarczy Ci tych samych składników odżywczych co jej krewniaczka, ale poza tym zadba o Twój piękny wygląd. Bowiem swój kolor czerwona kapusta zawdzięcza antocyjanom – jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Do tego dorzucamy czarny ryż, który ma więcej błonnika i witaminy E niż biały i krewetki – bardzo dobre, zdrowe i pożywne źródło białka.

Przepis na czarny ryż z z krewetkami

Kcal: 276 l Tł. nasyc.: 4,2 g l Cukier: 7,4 g l Czas: 15 min l Porcje: 4

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g jarmużu
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 200 g czarnego ryżu, ugotowanego
  • 300 g ugotowanych krewetek
  • 6 dymek, posiekanych
  • garść szczypiorku i mięty
  • 50 g rukoli
  • 100 g pestek granatu
  • garść pestek dyni

Dressing:

  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok i starta skórka z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. To jest robota na mniej niż kwadrans, ale policzyliśmy z zapasem. Odkrój jarmuż i kapustę od twardszych części i łodyg, posiekaj je bardzo drobno. Wymieszaj w misce z ryżem (ten czarny, eko, kupisz na misiontek.pl).

2. Połącz wszystkie składniki dressingu i dopraw solą z pieprzem. Wrzuć do miski pozostałe składniki, polej dressingiem, wymieszaj i rozłóż na talerze.

Lubisz ekspresową egzotykę w kuchni? W takim razie wypróbuj koniecznie przepis na zupę pho z shitake.

WH 03/2016

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij