1. Danie główne
WRAP Z ŁOSOSIEM 1 sztuka
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki serka śmietankowego light
- 1 tortilla
- 1 puszka łososia w sosie własnym
- garść sałaty
- szczypiorek, siekany
- 1/4 ogórka, plastry
- 4 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
- 1/4 awokado, w kawałkach
SPOSÓB:
- Posmaruj tortillę serkiem, a potem rozłóż pozostałe składniki na środku placka. Zwiń ciasno tortillę, zawiń ją w folię i umieść w lunchboxie.
2. Asysta
SAŁATKA Z RUKOLĄ I GRANATAMI 1 porcja
SKŁADNIKI:
- garść rukoli
- 20 g sera feta light, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki pestek granatu
- odrobina oliwy
- czarny pieprz
SPOSÓB:
- Po prostu zmieszaj wszystkie składniki. W końcu zależy nam na czasie.
3. Przekąska
MUFFINY OWSIANO-JAGODOWE 16 sztuk
SKŁADNIKI:
- 250 g płatków owsianych (połowa zblendowana na mąkę)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 dojrzałe banany, rozgniecione
- 150 g jagód
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 185 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SPOSÓB:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, zmieszaj płatki owsiane z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodaj banany i jagody.
- Połącz trzepaczką miód, olej, jajko, mleko i ekstrakt z wanilli, potem dodaj do masy z punktu pierwszego.
- Rozłóż do foremek i piecz przez 25 minut albo aż się zezłocą.
4. NAPÓJ
PODRASOWANY SOK POMARAŃCZOWY 2 porcje
SKŁADNIKI:
- 4 marchewki
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
SPOSÓB:
- Umyj i obierz owoce, a potem wrzuć do sokowirówki. Gotowe.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
W lunchboxie:
kcal: 765 / tłuszcz: 27 g / białko: 42,5 g / węglowodany: 88 g