[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowy lunchbox: sałatka z krewetek, awokado i mango, tzatziki i ciasteczka orzechowe [4 przepisy]

Gdy od jakiegoś czasu zaklinasz wzrokiem upartą wskazówkę na wadze, żeby wreszcie ruszyła w dół, dobrze mieć możliwie precyzyjną kontrolę nad kaloriami. Dlatego podrzucamy pomysły na zestawy, które dadzą Ci energię przez cały dzień, gdy jesteś poza domem, a jednocześnie pomogą trzymać się limitu kalorii. 

lunchbox

1. Danie główne

SAŁATKA Z KREWETEK, AWOKADO I MANGO 1 porcja

SKŁADNIKI:

  • ½ dojrzałego mango
  • ½ dojrzałego awokado
  • szczypiorek
  • 1 pomidor 
  • ⅓ ogórka
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
  • 1 pomidor
  • 8 krewetek królewskich
  • ½ łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • odrobina soku z cytryny

SPOSÓB:

  1. Wrzuć wszystkie składniki (warzywa i owoce pokrój wcześniej w ulubiony sposób) do dużej miski i dobrze wymieszaj. Gotowe.

2. Asysta

SOS TZATZIKI 5 porcji

SKŁADNIKI:

  • 500 g niskotłuszczowego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • ½ łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ogórek (obrany i starty)

SPOSÓB:

  1.  Przełóż jogurt grecki do miski i połącz z oliwą, czosnkiem, octem i solą, a dopiero potem dodaj startego na tarce ogórka (wcześniej osusz go nieco papierowym ręcznikiem, żeby usunąć nadmiar wody). Jeśli lubisz, możesz sos nieco spolszczyć i udekorować koperkiem.

3. Przekąska

CIASTECZKA OWOCOWO-ORZECHOWE 9 sztuk

SKŁADNIKI:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g płatków owsianych
  • 45 g suszonych owoców, drobno posiekanych 
  • 40 g nasion i orzechów
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu

SPOSÓB:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zblenduj jabłka na mus.
  2. Podgrzej olej, miód (albo syrop klonowy) i ekstrakt z wanilii na patelni na średnim ogniu, a potem dodaj mus z jabłek i solidnie wymieszaj.
  3. Wymieszaj w misce płatki owsiane, suszone owoce, nasiona, orzechy, sól i cynamon, a potem dodaj – mieszając – na patelnię.
  4. Przełóż masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem i mocno sprasuj. Piecz 15-20 minut, aż masa się zezłoci.
  5. Odstaw do ostygnięcia, a potem pokrój na 9 batoników. Uwaga – to zapas na dłuższy czas, a nie propozycja na jeden dzień!

4. Napój

SOK OWOCOWY 2 porcje

SKŁADNIKI:

  • 5 krążków ananasa
  • 1 średnia gruszka
  • 1 marchewka
  • 2 garści szpinaku

SPOSÓB:

  1.  Bez zaskoczenia: wrzuć wszystko do blendera i naciśnij przycisk.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

W lunchboxie:

kcal: 690 / tłuszcz: 30 g / białko: 24 g / węglowodany: 81 g

Wypróbuj także inne pomysły na zdrowe lunchboxy z: pieczonym bakłażanem, ciecierzycą z papryką i chipsami jabłkowymi, kebabem z kurczaka, sałatką z arbuza i mandarynkami z czekoladą oraz wrapem z łososiem, sałatką z rukolą i granatem i muffinami owsianymi.


Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij