[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowy lunchbox: pieczony bakłażan, ciecierzyca z papryką i chipsy jabłkowe [4 przepisy]

Jesteś na diecie wege? Oto propozycja na całodzienne menu dla Ciebie!

lunchbox

1. Danie główne

BAKŁAŻAN PIECZONY Z WARZYWAMI 1 porcja

SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 laska selera naciowego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki sumaku (znajdziesz w sklepach z egzotycznymi przyprawami)
  • oliwa

SPOSÓB:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Odetnij końcówkę bakłażana i przekrój go na pół w poprzek. Wydrąż go łyżką, zostawiając centymetrową warstwę (miąższ odstaw na później). Skrop oliwą i piecz przez 30 minut, aż zmięknie.
  2. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę (razem z bakłażanem), a potem podsmaż krótko na oliwie razem z przyprawami, aż zmiękną.
  3. Nałóż warzywa na bakłażanowe „łódki” i odstaw do ostygnięcia.

2. Asysta

CIECIERZYCA Z PAPRYKĄ 4 porcje

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżki oliwy

SPOSÓB:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Opłucz ciecierzycę zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem, zanim wrzucisz do żaroodpornego naczynia.
  2. Posyp ją przyprawami i skrop oliwą, a potem dokładnie wymieszaj. Włóż naczynie do piekarnika i piecz 30-40 minut.

3. Przekąska

CHIPSY JABŁKOWE 3 porcje

SKŁADNIKI:

• 3 jabłka • oliwa • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżka soku z cytryny

SPOSÓB:

1. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Pokrój jabłka na cienkie plasterki (jeśli chcesz, możesz je wcześniej wydrążyć) i rozłóż na blasze na papierze do pieczenia. 2. Skrop je oliwą, posyp cynamonem, a na koniec skrop sokiem z cytryny (w tej kolejności), a potem piecz około 20 minut. Wyjmij blachę, przełóż krążki na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut.

4. Napój

KOKTAJL BANANOWO- TRUSKAWKOWY 1 porcja

SKŁADNIKI:

  • 200 ml mleka migdałowego
  • 20 g płatków owsianych
  • ½ banana
  • 5 truskawek
  • 2 łyżki greckiego jogurtu

SPOSÓB:

  1. Wrzuć składniki do blendera. Po kilkunastu sekundach koktajl jest gotowy.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

W lunchboxie:

kcal: 458 / tłuszcz: 10 g / białko: 15 g / węglowodany: 77 

Wypróbuj także inne pomysły na zdrowe lunchboxy z: sałatką z krewetek, awokado i mango, tzatzikami i ciasteczkami orzechowymi, kebabem z kurczaka, sałatką z arbuza i mandarynkami z czekoladą oraz wrapem z łososiem, sałatką z rukolą i granatem i muffinami owsianymi.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij