1. Danie główne
BAKŁAŻAN PIECZONY Z WARZYWAMI 1 porcja
SKŁADNIKI:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 laska selera naciowego
- 6 pomidorków koktajlowych
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki sumaku (znajdziesz w sklepach z egzotycznymi przyprawami)
- oliwa
SPOSÓB:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Odetnij końcówkę bakłażana i przekrój go na pół w poprzek. Wydrąż go łyżką, zostawiając centymetrową warstwę (miąższ odstaw na później). Skrop oliwą i piecz przez 30 minut, aż zmięknie.
- Pokrój wszystkie warzywa w kostkę (razem z bakłażanem), a potem podsmaż krótko na oliwie razem z przyprawami, aż zmiękną.
- Nałóż warzywa na bakłażanowe „łódki” i odstaw do ostygnięcia.
2. Asysta
CIECIERZYCA Z PAPRYKĄ 4 porcje
SKŁADNIKI:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżki oliwy
SPOSÓB:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Opłucz ciecierzycę zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem, zanim wrzucisz do żaroodpornego naczynia.
- Posyp ją przyprawami i skrop oliwą, a potem dokładnie wymieszaj. Włóż naczynie do piekarnika i piecz 30-40 minut.
3. Przekąska
CHIPSY JABŁKOWE 3 porcje
SKŁADNIKI:
• 3 jabłka • oliwa • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżka soku z cytryny
SPOSÓB:
1. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Pokrój jabłka na cienkie plasterki (jeśli chcesz, możesz je wcześniej wydrążyć) i rozłóż na blasze na papierze do pieczenia. 2. Skrop je oliwą, posyp cynamonem, a na koniec skrop sokiem z cytryny (w tej kolejności), a potem piecz około 20 minut. Wyjmij blachę, przełóż krążki na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut.
4. Napój
KOKTAJL BANANOWO- TRUSKAWKOWY 1 porcja
SKŁADNIKI:
- 200 ml mleka migdałowego
- 20 g płatków owsianych
- ½ banana
- 5 truskawek
- 2 łyżki greckiego jogurtu
SPOSÓB:
- Wrzuć składniki do blendera. Po kilkunastu sekundach koktajl jest gotowy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
W lunchboxie:
kcal: 458 / tłuszcz: 10 g / białko: 15 g / węglowodany: 77
Wypróbuj także inne pomysły na zdrowe lunchboxy z: sałatką z krewetek, awokado i mango, tzatzikami i ciasteczkami orzechowymi, kebabem z kurczaka, sałatką z arbuza i mandarynkami z czekoladą oraz wrapem z łososiem, sałatką z rukolą i granatem i muffinami owsianymi.