- Marynata z tequilą i limonką
- Mieszanka przypraw z Dzikiego Zachodu
- Sałatka z fasolą borlotti i i rukolą
- Glazura pomarańczowo-waniliowa
Zrozumieć marynatę
Marynowanie w zalewie jest genialnym zabiegiem, który nawet podeszwę zamienia w coś jadalnego. Zazwyczaj w zalewach znajdziemy ocet lub owoce cytrusowe, których zadaniem jest rozbicie struktury białek, zmiękczanie i nadawanie aromatu, a dodanie oleju lub oliwy pozwala mięsu utrzymywać wilgotność i konsystencję.
Doskonale nadają się do wszystkich rodzajów mięs – wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, drobiu, owoców morza i ryb. Nie należy jednak przesadzać z czasem marynowania – zwłaszcza w zalewach z kwaśnymi odczynami – bo mięso straci zwartość i jędrność.
Ryby i owoce morza powinny leżakować w zalewie od 35 minut do godziny, drób i wieprzowe szaszłyki od godziny do czterech, a grubsze mięsa – jak żeberka lub steki – od czterech godzin do ośmiu.
Po wyjęciu mięsa zagotuj marynatę przez 5 minut, żeby wytłuc ewentualne bakterie i używając pędzelka, wysmaruj nią mięso pod koniec grillowania.
Marynata z tequilą i limonką
Składniki
- 110 ml białej tequili,
- 55 ml miodu,
- 55 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- starta skórka z 1 limonki,
- 3 łyżki oliwy,
- 6–8 posiekanych ząbków czosnku,
- 1,5 łyżeczki morskiej soli,
- 1/2 cebuli pokrojonej w piórka,
- 1 papryczka jalapeño, posiekana, bez pestek (opcjonalnie).