Zdrowy cukier: stewia i ksylitol

Miejsce na ławie oskarżonych o powodowanie otyłości coraz częściej zajmuje cukier. Bez odrobiny słodyczy życie byłoby jednak nieznośne. Da się zjeść ciastko i mieć ciastko? Tak – wystarczy znaleźć zamienniki cukru.

fot. Stephen Lee fot. Stephen Lee
fot. Stephen Lee

Tradycyjny, biały cukier najlepiej zastąpić stewią (bezkaloryczny, naturalny słodzik ze sproszkowanych liści południowoamerykańskiej rośliny, można też kupić całe liście lub płynny ekstrakt), albo ksylitolem (cukrem brzozowym). Z badań wynika, że w porównaniu z sacharozą i aspartamem powodują mniejszy wzrost poziomu glukozy, więc wydają się mieć kryształowy charakter.

Pamiętaj tylko, że stewia jest ok. 300 razy słodsza od cukru, dlatego nie stosuj jej w proporcji 1:1. W płynnej formie 2 krople to mniej więcej 1 łyżeczka cukru.

Mieć ciastko...

...i zjeść ciastko bez konsekwencji dla figury. Tak, to możliwe, jeśli nauczysz się piec ciasta i przygotowywać desery z naturalnymi zamiennikami cukru.

Jaki cukier?

Do deserów, takich jak tiramisu (przepis poniżej), najlepiej użyć stewii w proszku. Do wypieków nadaje się np. ksylitol lub syrop z agawy. Po rady, jak ich używać, poszliśmy do znanej wśród miłośników zdrowej kuchni Cukierni Francuskiej La Patisserie we Wrocławiu.

Jak to robią eksperci

„W naszej cukierni używamy do wypieków ksylitolu, czyli syropu z brzozy. Ma on niski indeks glikemiczny, jest bezpieczny dla diabetyków i dwukrotnie mniej kaloryczny niż cukier. Finowie, stosując ten słodzik w codziennej diecie, zwalczyli u dzieci próchnicę.

My pieczemy ciasta i ciasteczka z ksylitolem, bo coraz więcej osób odżywia się w świadomy sposób i szuka wypieków przygotowanych na naturalnych składnikach, bez glutenu lub po prostu z niższą zawartością kalorii.

W kuchni stosujemy go w podobnych ilościach jak klasyczny cukier. Trzeba jednak pamiętać, że nie możemy go używać do wszystkich wypieków; nie da się na nim upiec drożdżowego ciasta – drożdże po prostu nie urosną.

Biszkopt na pianie z białek z dodatkiem ksylitolu też trudno będzie zaliczyć do sukcesów, bo białka się nie ubiją. Za to świetnie udadzą się tarty i inne kruche ciasta czy śniadaniowe ciasteczka owsiane”.

tiramisu, ciasto, deser, przepis, słodycze fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Tiramisu

100-gramowa porcja klasycznego tiramisu ma około 330 kcal. Porcja deseru według przepisu WH – 160 kcal. Jakieś pytania? Jak je zrobić? Prosimy bardzo:

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g miękkich, mrożonych owoców
  • 3 łyżki stewii w proszku
  • 40 ml likieru Cassis lub Grenadiny
  • paczka biszkoptów
  • świeże owoce do dekoracji lub płatki migdałów

Ubijanie

Zamrożone owoce wrzuć do rondla, dodaj 1 łyżkę stewii i likier, gotuj kilka minut, aż puszczą sok. Odcedź na sitku i trochę przestudź. Oddziel białka od żółtek, żółtka ubijaj przez 5-6 minut z 2 łyżkami stewii mikserem na najwyższych obrotach. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli.

Przekładanie

Teraz do masy jajecznej dodawaj łyżkami serek i wolno mieszaj mikserem. Na koniec dodaj białka (mieszaj łyżką od góry do dołu, żeby masa nabrała powietrza). Maczaj biszkopty w soku, ułóż na dnie szklanej misy, na to trochę owoców, potem warstwa kremu. I znowu – biszkopty, owoce i krem.

Chłodzenie

Wierzch możesz ozdobić świeżymi owocami lub uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Jeszcze ciepłe płatki rozsyp po wierzchu i przyprósz odrobiną stewii – powstanie piękna glazura. Owiń misę folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 godziny. Serwuj porcje ozdobione listkami mięty.

ciasteczka, deser, słodycze fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Śniadaniowe ciasteczka owsiane

Jeśli rano nie zdążysz zjeść normalnego śniadania, możesz złapać do ręki kilka ciasteczek, które z powodzeniem zabiją Twój poranny głód. Przepis zdradziła nam Cukiernia Francuska La Patisserie (Wrocław, ul. Solskiego 31; więcej słodkich inspiracji jej autorstwa znajdziecie na facebookowym profilu cukierni):

Składniki

  • 200 g masła
  • 500 g płatków owsianych
  • 120 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g pestek dyni

Przygotowanie

W niedużym rondelku rozpuść masło, a następnie wsyp do niego płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ksylitol, ponownie wymieszaj i odstaw całość do ostygnięcia. Jajka ubij trzepaczką lub mikserem i połącz z masą maślano-płatkową. Na koniec dorzuć jeszcze bakalie.

Pieczenie

Z powstałej masy uformuj kulki i ułóż je równomiernie na blasze. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zapiekaj ciasteczka przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka możesz moczyć w porannej kawie lub herbacie.

WH 04/2014

REKLAMA