Przepis na tosty z bobem i jajkiem w koszulce
Kcal: 370 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 3,6 g l Tł. nasyc.: 6,2 g
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g bobu
- 50 g startego sera pecorino
- sok i starta skórka z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy extra-virgin
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 4 kromki chleba żytniego na zakwasie, tosty
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
1. Wyłuskaj bób i zblanszuj go w garnku z gotującą się, osoloną wodą przez 2-3 minuty. Odsącz i przelej zimną, bieżącą wodą.
2. Potraktuj bób tłuczkiem lub miażdżarką do purée i wymieszaj masę z pecorino, sokiem i skórką z cytryny oraz 2 łyżkami oliwy. Na koniec wmieszaj zioła.
3. Zrób tosty. Przekrój ząbek czosnku na pół i wysmaruj nim kromki, skrapiając je oliwą. Nałóż na tosty masę z bobu, zrób jajka w koszulkach i połóż je na wierzchu. Jeszcze tylko kilka kropel oliwy, sól, pieprz i gotowe.
Jakoś nie możesz się przekonać do jedzenia pierwszego posiłku przed południem? Przekonamy Cię, że warto poświęcić chwilę na przygotowanie pysznego posiłku nawet z samego rana (i nawet kosztem kilku minut snu). Na początek wypróbuj jeden z 10 pomysłów na zdrowe śniadanie. Jeśli akurat postanowiłaś zgubić kilka zbędnych kilogramów, sprawdź, 7 patentów na śniadanie wspomagające odchudzanie.
WH 03/2016
Komentarze