Oto dziesięć doskonałych i dodatkowych (mamy nadzieję, że niejedynych) powodów, by podnieść się rano z łóżka. Dobrze pomyślane śniadanie potrafi zdziałać cuda, a dobrze zrobione daje chęć do życia na cały dzień. Tu mamy wszystko: i pomysł, i wykonanie, więc nic tylko robić i jeść.

1. Miska na odporność
Samo dobro
Polska zasłużenie słynie z doskonałych miodów, ale tylko nowozelandzka manuka zawiera methylglyoxal – składnik działający antybakteryjnie i podnoszący odporność.
Wartości odżywcze:
- 135 kcal
- 0,7 g tłuszcze nasycone
- 14 g cukier
Porcje: 2
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu manuka
- 20 cm rabarbaru
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki uprażonej gryki
Sposób przygotowania:
Wymieszaj 1,5 łyżki miodu z jogurtem. Na małym ogniu zagotuj kawałki rabarbaru z laską wanilii przez około 10 minut. Wypełnij miski jogurtem, dodaj rabarbar, polej resztą miodu i posyp uprażoną gryką.

2. Miska na dobry humor
Samo dobro
Migdały łatwo się trawią, wzmacniają kości, dodają energii i poprawiają samopoczucie.
Wartości odżywcze:
- 370 kcal
- 1,8 g tłuszcze nasycone
- 13,9 g cukier
Porcje: 2
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
- 1 banan
- 200 g ugotowanej quinoa
- 300 ml mleka sojowego
- 3 łyżki uprażonych płatków migdałów
- 10 borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Zalej w garnku ugotowaną quinoa i plasterki banana mlekiem sojowym i gotuj, aż zgęstnieje, przybierając postać niby owsianki. Przelej do misek i dorzuć na wierzch płatki migdałów i świeże borówki.

3. Miska na euforię
Samo dobro
Ostry, zrobiony na bazie czosnku i chili sos sriracha wywinduje Ci poziom endorfin pod samo niebo.
Wartości odżywcze:
- 90 kcal
- 0,6 g tłuszcze nasycone
- 6 g cukier
Porcje: 2
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
- 1/2 opakowania zwartego tofu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 100 g kostek arbuza
- 2 łyżki sosu sriracha
- posiekane liście mięty
Sposób przygotowania:
Prościzna: pokrój tofu w kostki 1,5 cm i posyp je morską solą. W dużej misce wymieszaj kostki arbuza z sosem sriracha i posiekaną miętą. Przełóż do mniejszych misek i połóż na wierzch kostki tofu.