Daktyle
Słodkie i bogate w wartości odżywcze – daktyle są świetnym źródłem błonnika, magnezu, potasu oraz polifenoli (naturalnych przeciwutleniaczy). W internecie kupisz świeże owoce, ale możesz zastąpić je też suszonymi. Z daktyli wytwarza się także syrop o słodkim smaku, który świetnie zastępuje cukier. Zobacz inne produkty, którymi możesz zastąpić cukier.
1. Daktylowe kąski
Do robota kuchennego wrzuć 7 drylowanych daktyli, 3/4 szklanki orzechów nerkowca, 1 łyżkę siemienia lnianego i 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego. Miksuj przez minutę. Dodaj łyżkę wody oraz 1/4 szklanki suszonej żurawiny.
Wyrabiaj, aż składniki zbiją się w kulę. Uformuj małe kulki, owiń je papierem do pieczenia i przechowuj w zamrażarce. Gdy wpadną niespodziewani goście, rozmroź i podawaj.
Porcje: 14 kulek
W 1 porcji: 80 kcal • 3 g tłuszczu • 12 g węglowodanów • 0 mg sodu • 3 g błonnika • 2 g białka
2. Jabłka z daktylową owsianką
Wymieszaj 1/2 szklanki ugotowanej i ostudzonej owsianki z 1/4 szklanki posiekanych, uprażonych orzechów laskowych, 5 posiekanymi, wydrążonymi daktylami, 1 łyżką syropu klonowego, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptą soli.
Wytnij środki w 4 jabłkach (Rome lub Cortland) i wypełnij je nadzieniem. Umieść jabłka w naczyniu żaroodpornym, zalej 1/2 szklanki soku jabłkowego i przykryj folią. Piecz w 190 °C do miękkości (od 40 do 70 minut).
Porcje: 4
W 1 porcji: 270 kcal • 6 g tłuszczu • 58 g węglowodanów • 40 mg sodu • 8 g błonnika • 3 g białka
Owsianka to dobry sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj inne z 10 pomysłów na zdrowe śniadanie.
3. Daktylowo-migdałowy shake
Wrzuć do blendera 3 wydrylowane daktyle, 3 i 1/4 szklanki mleka migdałowego, 1 łyżkę nasion konopi, 1 i 1/4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kakao i 4 kostki lodu. Miksuj, aż uzyskasz shake’a z pianką.
Porcje: 4
W 1 porcji: 100 kcal • 3,5 g tłuszczu • 17 g węglowodanów • 150 mg sodu • 3 g błonnika • 2 g białka
Komentarze