[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Zdrowe słodycze: czekolada z ziarnami i mieszanka owoców z posypką

Oto dwie propozycje dla miłośniczek zdrowego odżywiania i słodkości. Wypróbuj przepis na czekoladę z ziarnami i mieszankę owocową z posypką i zaproś przyjaciółkę na fit deser i plotki.

przepisy, dania, ziarna, Fot. Michael Hart, Matt Veal At Hearst Studios

Czekolada z ziarnami

Po tej przekąsce już zawsze będziesz się śmiała, gdy ktoś zaproponuje Ci marsa.

Wartość odżywcza:

  • kcal: 420
  • tłuszcze nasycone: 12 g
  • cukier: 33 g

Składniki (na 18-20 porcji):

  • 20 g pestek dyni
  • 20 g pestek słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • garść jagód goji
  • 1 łyżeczka grubej morskiej soli
  • 350 g czarnej czekolady (minimum 70% kakao)

Sposób przygotowania:

1. W małej misce połącz pestki, ziarna, jagody i sól.

2. Połamane kawałki czekolady roztop w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą na garnku z lekko gotującą się wodą – i mieszać).

3. Gorącą czekoladę rozprowadź równomiernie na małej blasze przykrytej papierem do pieczenia i posyp mieszanką soli, ziaren i jagód. Syp z wysokości ok. 30 cm – dodatki rozsypią się równo po powierzchni.

4. Wstaw do lodówki na 20-30 minut. Wyjmij i połam na kawałki. Jeżeli podajesz gościom, pokaż im najpierw swoje dzieło, a potem zgaś światło, żeby ich nie krępować, bo deser zniknie w 5 minut.

Fot. Michael Hart, Matt Veal At Hearst Studios

Mieszanka owoców z posypką

Dynia jest świetna dla serca, ale kto by się tym teraz zajmował. Najważniejsze, że genialnie smakuje.

Wartość odżywcza:

  • kcal: 360
  • tłuszcze nasycone: 5 g
  • cukier: 21 g

Składniki (na 5 porcji):

Posypka

  • 20 g pestek dyni
  • 20 g pestek słonecznika
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 czubata łyżka roztopionego oleju kokosowego

Owoce

  • garść malin
  • 2 duże brzoskwinie, pokrojone w 1-cm kawałki
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki mąki kokosowej

Sposób przygotowania:

1. Wrzuć pestki, migdały i sezam do malaksera i zmiksuj je grubo. Albo – i to jest przyjemniejsze – pociachaj je dużym nożem na desce przez kilka minut.

2. Wrzuć wszystko do miski, dosyp mąki kokosowej i wymieszaj.

3. Wlej teraz syrop klonowy (lub miód), olej kokosowy i znowu dokładnie wymieszaj.

4. W innej misce wymieszaj owoce z syropem klonowym (lub miodem) i mąką kokosową i rozdziel je do 5 żaroodpornych kokilek.

5. Przykryj kokilki masą z ziarnami i zapiecz w piekarniku 180 °C przez 20 minut. Jeżeli posypka zacznie zbyt mocno brązowieć, przykryj kokilki folią.

6. Bardzo dobrze smakuje na ciepło lub zimno, najlepiej z łyżką kokosowego jogurtu. 

A skoro już jesteśmy przy ziarnach, co powiesz na chrupiącego łososia lub sałatkę z czerwonej kapusty z sezamem? Sprawdź 4 przepisy na zdrowe dania z ziarnami.

WH 11/2016

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij