Czekolada z ziarnami
Po tej przekąsce już zawsze będziesz się śmiała, gdy ktoś zaproponuje Ci marsa.
Wartość odżywcza:
- kcal: 420
- tłuszcze nasycone: 12 g
- cukier: 33 g
Składniki (na 18-20 porcji):
- 20 g pestek dyni
- 20 g pestek słonecznika
- 2 łyżki ziaren sezamu
- garść jagód goji
- 1 łyżeczka grubej morskiej soli
- 350 g czarnej czekolady (minimum 70% kakao)
Sposób przygotowania:
1. W małej misce połącz pestki, ziarna, jagody i sól.
2. Połamane kawałki czekolady roztop w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą na garnku z lekko gotującą się wodą – i mieszać).
3. Gorącą czekoladę rozprowadź równomiernie na małej blasze przykrytej papierem do pieczenia i posyp mieszanką soli, ziaren i jagód. Syp z wysokości ok. 30 cm – dodatki rozsypią się równo po powierzchni.
4. Wstaw do lodówki na 20-30 minut. Wyjmij i połam na kawałki. Jeżeli podajesz gościom, pokaż im najpierw swoje dzieło, a potem zgaś światło, żeby ich nie krępować, bo deser zniknie w 5 minut.
Fot. Michael Hart, Matt Veal At Hearst Studios
Mieszanka owoców z posypką
Dynia jest świetna dla serca, ale kto by się tym teraz zajmował. Najważniejsze, że genialnie smakuje.
Wartość odżywcza:
- kcal: 360
- tłuszcze nasycone: 5 g
- cukier: 21 g
Składniki (na 5 porcji):
Posypka
- 20 g pestek dyni
- 20 g pestek słonecznika
- 30 g płatków migdałowych
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 czubata łyżka roztopionego oleju kokosowego
Owoce
- garść malin
- 2 duże brzoskwinie, pokrojone w 1-cm kawałki
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki mąki kokosowej
Sposób przygotowania:
1. Wrzuć pestki, migdały i sezam do malaksera i zmiksuj je grubo. Albo – i to jest przyjemniejsze – pociachaj je dużym nożem na desce przez kilka minut.
2. Wrzuć wszystko do miski, dosyp mąki kokosowej i wymieszaj.
3. Wlej teraz syrop klonowy (lub miód), olej kokosowy i znowu dokładnie wymieszaj.
4. W innej misce wymieszaj owoce z syropem klonowym (lub miodem) i mąką kokosową i rozdziel je do 5 żaroodpornych kokilek.
5. Przykryj kokilki masą z ziarnami i zapiecz w piekarniku 180 °C przez 20 minut. Jeżeli posypka zacznie zbyt mocno brązowieć, przykryj kokilki folią.
6. Bardzo dobrze smakuje na ciepło lub zimno, najlepiej z łyżką kokosowego jogurtu.
A skoro już jesteśmy przy ziarnach, co powiesz na chrupiącego łososia lub sałatkę z czerwonej kapusty z sezamem? Sprawdź 4 przepisy na zdrowe dania z ziarnami.
WH 11/2016
Komentarze
~niesamowite metamorfozy, 2017-05-29 19:50:42
~odchudzanie przed i po, 2017-05-29 15:50:20
~Aga, 2017-05-23 11:04:14
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?