[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Zdrowe przepisy: sałatka z jarmużem

Przed Tobą przepis na szybką i zdrową sałatkę według pomysłu blogerki kulinarnej Marty Dymek. Jej składniki – jarmuż, kapusta włoska i kalafior dostarczą organizmowi całe mnóstwo składników odżywczych i zapewnią wzmocnienie odporności.

sałatka z jarmużem fot. archiwa prywatne

Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe. 

Autorka: Marta Dymek (Jadłonomia)

Dla gotowania rzuciła pracę w agencji reklamowej. Dziś jej blog jest jednym z najpopularniejszych w sieci. Zrezygnowała z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Z roślin potrafi wyczarować burgery i pasztety, zupy, soki i słodkie ciasta.

„Jarmuż słusznie wrócił na salony. To jedna z najzdrowszych roślin na świecie”.

Sałatka z jarmużem (4 porcje)

Żelazo, wapń, białko i witamina C – składniki odżywcze w tej sałatce zwiększą Twoją odporność na wirusy. Jarmuż jest też skarbnicą sulforafanu, przeciwutleniacza, który chroni przed nowotworami płuc i jelita grubego.  

Składniki

  • 4 liście jarmużu / 100 g
  • 4 liście włoskiej kapusty / 100 g
  • liście oderwane z 1 kalafiora
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2-4 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka syropu klonowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i czarny pieprz
  • nasiona chia do posypania

Wypróbuj także przepisy na kanapki pełne witamin oraz zdrowe desery.

REKLAMA

REKLAMA

jarmuż fot. shutterstock.com

Przygotowanie

1. W czajniku zagotuj 1,5 litra wody, obok naszykuj durszlak. Jarmuż, kapustę włoską oraz liście kalafiora umyj i wykrój grube łodygi ze środka; następnie liście poszatkuj na cienkie paski, a łodygi w drobną kostkę.

2. Tak przygotowaną zieleninę przełóż na durszlak i powoli przelej gorącą wodą, a następnie szybko przelewaj zimną wodą z kranu – dzięki
temu liście zachowają zielony kolor oraz witaminy. Następnie osusz na papierowym ręczniku.

3. Osuszone liście przełóż do dużej miski razem z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp nasionami chia. Jedz od razu po przygotowaniu.

WH 01-02/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij