[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowe przepisy: orzechy i kolendra

Zdrowe serce, lepsza pamięć i koncentracja, piękna cera, lśniące włosy − to wszystko zasługa orzechów włoskich. Pomagają też na żołądek i system nerwowy. Zobacz, z czym połączyć je w kuchni i przetestuj trzy zdrowe przepisy z orzechami i kolendrą w roli głównej. 

przepisy fot. shutterstock.com

To prawda – orzechy włoskie są kaloryczne. To prawda – prawie 52% ich składu to tłuszcz, ale za to jaki! Tylko ten najlepszy, jak z najszlachetniejszych mięs lub ryb, więc jeżeli rzadko je jadasz, orzechy są dla Ciebie. A oprócz świetnego składu, świetnie też robią na prawie wszystko: serce, mózg, cerę, włosy, żołądek i system nerwowy.

Kolendra natomiast zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoimi oczyszczającymi i uspokajającymi właściwościami. Razem z orzechami tworzą parę, która wygrałaby „Taniec z gwiazdami”.

Nadziewane piersi z kurczaka (4 porcje)

  • 1/4 szklanki suchego kuskusu,
  • 3/4  szklanki kolendry,
  • 1/3  szklanki orzechów,
  • 4 suszone figi,
  • 1/2 szalotki,
  • 1/2 łyżeczki miksu ras-el-hanout (ew. kuminu),
  • 4 piersi z kurczaka, bez skóry,
  • 1 łyżka oliwy.

1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Zagotuj 1/2 szklanki wody, zalej nią kuskus w misce, przykryj i odstaw na 5 minut. Posiekaj drobno kolendrę, orzechy, szalotkę i figi. Dorzuć je do kaszy, dosyp miks przypraw do kuskusu, ras-el-hanout, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

2. Natnij filety z boku, tworząc torebki, i włóż do środka każdego po 3 łyżki gotowego kuskusu.

3. Rozgrzej patelnię z oliwą na średnim ogniu i podsmaż filety, aż zbrązowieją z obu stron (ok. 3 min.). Przełóż naczynie do piekarnika.

4. Piecz ok. 7 minut. Podawaj z posiekaną kolendrą i resztą kaszy.

W jednej porcji: 320 kcal, 12 g tłuszcze (1,5 g tł. nasycone), 27 g węglowodany, 4 g błonnik, 29 g białko.

Wypróbuj także smaczne i bardzo zdrowe przepisy z dynią i pieprzem cayenne oraz gruszką i imbirem.

przepisy fot. shutterstock.com

Krewetki w miodowo-orzechowym sosie (4 porcje)

Wymieszaj 1 łyżkę miodu w 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj 1/2 szklanki grubo pokruszonych orzechów. Gotuj 2 minuty i odcedź. Rozgrzej na średnim ogniu grillową patelnię z odrobiną tłuszczu. 450 g dużych krewetek – obranych i oczyszczonych – posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wrzuć na patelnię. Smaż 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą różowego koloru.

Na drugiej, rozgrzanej patelni połącz ze sobą 1/4 szklanki jogurtu greckiego 2%, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę soku z cytryny i podgrzewaj przez chwilę. Dodaj usmażone krewetki i odsączone wcześniej orzechy. Zamieszaj i podawaj z 2 łyżkami posiekanej, świeżej kolendry.

przepisy fot. shutterstock.com

Makaron z kolendrowym pesto (4 porcje)

Na suchej patelni i średnim ogniu upraż 1/4 szklanki orzechów włoskich (jakieś 5 minut, aż zaczną pachnieć). Wrzuć je do malaksera razem z 2 szklankami kolendry (liście i łodygi), 1 ząbkiem czosnku, 2 łyżkami oleju z orzechów włoskich, 1 łyżką soku z cytryny i 1/2 łyżeczki soli, po czym zmiksuj na gładko.

Opakowanie makaronu (fusilli lub farfalle) ugotuj al dente i odsącz. Wymieszaj z pesto i dorzuć garść przekrojonych na pół pomidorków cherry. Podawaj na ciepło lub na zimno. 4 porcje.

WH 12/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij