[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Zdrowe przepisy: orkiszowa tarta z owocami

Blogerka kulinarna Daria Ładocha podzieliła się z nami szybkim i pysznym przepisem na tartę z owocami. To zdrowe ciasto wykonane z mąki orkiszowej, gruszek i daktyli jest prawdziwym zastrzykiem energii i świetnie podkręca metabolizm.

tarta fot. Bartłomiej Kulita

Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe.

Autorka: Daria Ładocha (Mamałyga)

Podpisuje się pod teorią, że jesteśmy tym, co jemy. W przepisach, które proponuje na swoim blogu stawia przede wszystkim na zdrowe składniki. I smak. Każdy posiłek musi wyglądać, pachnieć i cieszyć podniebienie.

„To co jest zdrowe dla jednej osoby, niekoniecznie służy drugiej. Wolę używać terminu świadome żywienie”.

Orkiszowa tarta

To ciasto to coś znacznie więcej niż niebo w gębie. Długo cieszy smakiem i energią, którą uwalnia powoli, a dodatkowo podkręca metabolizm.

Składniki

  • 240 g mąki orkiszowej,
  • 160 g masła,
  • 75 g cukru pudru 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Owocowe nadzienie:

  • 100 g suszonych daktyli, namoczonych w wodzie
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Zobacz także, jak zrobić sałatkę z jarmużem według pomysłu blogerki Marty Dymek.

gruszki fot. shutterstock.com

Przygotowanie

1. Ciasto Z mąki orkiszowej, masła, cukru pudru, żółtek oraz łyżki śmietany wyrób ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj formę do pieczenia tart – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na cienki placek, wyłóż nim formę, nakłuj widelcem i zapiekaj w piekarniku na złoty kolor przez 15 minut.

2. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w łódeczki, usuwając gniazda nasienne. W rondlu rozpuść masło, dodaj miód, cynamon oraz gruszki. Duś około 10 minut bez przykrycia. Daktyle odsącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.

3. Ułóż owoce na tarcie i jeśli zostanie kruchego ciasta, zetrzyj na wierzch na kruszonkę. Piecz przez kwadrans. Orkisz i daktyle przyspieszają metabolizm. To też dawka salicylanów, które działają jak aspiryna.

WH 01-02/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij