Jajecznica jest ikonicznym, porannym daniem, ale jakoś bardziej kojarzy się z facetami i podsmażonym boczkiem, nie? Namawiamy do odrzucenia przesądów (i boczku): to fantastyczne źródło wszystkich zdrowotnych dóbr może mieć mało kalorii i jeszcze więcej smaku. I zwłaszcza w kobiecej wersji można ją jeść zawsze, przed lub po treningu, rano lub wieczorem, a weekendowy lunch też opędzi. Boska!
Wypróbuj także inne przepisy na potrawy z jajek oraz śniadania wspomagające odchudzanie.
Na pełny brzuch
Porcje 2 | 420 kcal | 11 g tł. nasyc. | 15 min
- 100 g orzeszków pinii,
- 5 listków bazylii,
- 1/2 łyżki soku z cytryny,
- 50 ml oliwy extra-virgin,
- 1 łyżka proszku trawy pszenicznej,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 10 ml octu balsamicznego,
- 15 ml oliwy,
- 3 jajka.
W blenderze zrób pesto z orzeszków, bazylii, soku z cytryny, oliwy i trawy pszenicznej. Pokrój w kostki paprykę i cebulę, wymieszaj z octem i oliwą. Odstaw. Zrób jajecznicę. Dopraw i podawaj z 1 łyżką pesto i paprykową salsą na wierzchu.
Samo dobro: ta porcja orzeszków pinii zawiera 68 g tłuszczu, ale większość to tłumiący apetyt kwas linolenowy (ALA), więc się go nie boimy.
Na wieczną młodość
Porcje 2 | 450 kcal | 15 g tł. nasyc. | 15 min
- 1 pełnoziarnista tortilla, w małych kawałkach,
- 4 jaja,
- 3 łyżki śmietany,
- 1/4 łyżeczki papryki,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 zielonej papryki, posiekanej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 jalapeño, posiekane, bez pestek,
- 1 pomidor, posiekany,
- 60 g sera cheddar, tartego,
- mały pęczek kolendry, posiekany.
Podziel tortillę na chipsy i wrzuć do piekarnika 60 °C na 10 minut. Wyjmij i odstaw. W misce wymieszaj jaja, śmietanę, paprykę w proszku i dopraw. Podsmaż na oleju cebulę i zieloną paprykę przez 5 minut, dorzuć jalapeño, pomidora i chipsy. Wlej jaja i mieszaj. Posyp serem i kolendrą.
Samo dobro: papryka jest bogata w beta-karoten, który – przekształcając się w witaminę A – zapewnia nam młodzieńczy wygląd.
ZOBACZ TEŻ: Jajko czy kura - które białko jest bardziej wartościowe?