Największa dynia wyhodowana w Polsce ważyła, nie zgadniecie, 773 kg i gdyby sprawiedliwie się nią podzielić, zapewniłaby zdrowie wszystkim z Dolnego Śląska.
Jest niskokaloryczna, działa odkwaszająco i wzmacniająco, obniża ciśnienie i, co najważniejsze, niczego nie traci podczas gotowania. Pieprz cayenne to właściwie zmielona papryka, a więc całe dobrodziejstwo kapsaicyny. A ta pomaga i leczy prawie wszystko.
Pikantne frytki
Z dyni odetnij czubek i spód, obierz ją i pokrój w cienkie paski. Skrop je 2 łyżkami oliwy i wymieszaj z 1/2 łyżeczki każdej z przypraw: czarny pieprz, pieprz cayenne, kumin, sól. Wyłóż frytki na blachę i wstaw do piekarnika 230 °C na 20 min. Po 10 obróć.
Zupa krem
W dużym garnku rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć 1/2 szklanki posiekanej cebuli i zeszklij ją na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodaj 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 1 szklankę obranego i pokrojonego kwaśnego jabłka, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i cayenne, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego i 1/2 szklanki soku jabłkowego.
Przykryj i gotuj 15 minut. Ostrożnie przelej zupę do blendera i zmiksuj do gładkości. Już na talerzu możesz dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
Wypróbuj także pozostałe przepisy z warzywami w roli głównej oraz naszą dietę oczyszczającą organizm.