Zdrowe przepisy: dynia i pieprz cayenne

Dynia obniża ciśnienie i pomaga w odkwaszaniu organizmu, a pestki dyni są prawdziwą kopalnią minerałów, witamin i fitosteroli. Oto 3 smaczne i zdrowe przepisy, w których dynię połączyliśmy z pieprzem cayenne. Zobacz, jak ugotować zupę krem, zrobić pikantne frytki i aromatyczny, marokański kuskus.

zupa z dynią fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Największa dynia wyhodowana w Polsce ważyła, nie zgadniecie, 773 kg i gdyby sprawiedliwie się nią podzielić, zapewniłaby zdrowie wszystkim z Dolnego Śląska.

Jest niskokaloryczna, działa odkwaszająco i wzmacniająco, obniża ciśnienie i, co najważniejsze, niczego nie traci podczas gotowania. Pieprz cayenne to właściwie zmielona papryka, a więc całe dobrodziejstwo kapsaicyny. A ta pomaga i leczy prawie wszystko.

Pikantne frytki

Z dyni odetnij czubek i spód, obierz ją i pokrój w cienkie paski. Skrop je 2 łyżkami oliwy i wymieszaj z 1/2 łyżeczki każdej z przypraw: czarny pieprz, pieprz cayenne, kumin, sól. Wyłóż frytki na blachę i wstaw do piekarnika 230 °C na 20 min. Po 10 obróć.

Zupa krem

W dużym garnku rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć 1/2 szklanki posiekanej cebuli i zeszklij ją na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodaj 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 1 szklankę obranego i pokrojonego kwaśnego jabłka, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i cayenne, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego i 1/2 szklanki soku jabłkowego.

Przykryj i gotuj 15 minut. Ostrożnie przelej zupę do blendera i zmiksuj do gładkości. Już na talerzu możesz dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.  

Wypróbuj także pozostałe przepisy z warzywami w roli głównej oraz naszą dietę oczyszczającą organizm.

kuskus z dynią fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Marokański kuskus z pieczoną dynią (4 porcje)

  • 2 szklanki dyni w 1 cm kostkach
  • 1 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3/4 łyżeczki kuminu
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie kuskusu
  • 2 łyżki jasnych rodzynek
  • 1/4 szklanki ciemnych rodzynek
  • 1 puszka ciecierzycy, opłukanej i odsączonej
  • prażone płatki migdałów (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do 230 °C. Wyłóż na blachę dynię z cebulą, skrop oliwą, przykryj folią i piecz 20 min. W połowie pieczenia przewróć.

2. W średnim garnku połącz resztę oliwy z wodą, pieprzem cayenne, kuminem, cynamonem, doprowadź do wrzenia. Dorzuć ciecierzycę z rodzynkami, zamieszaj i wsyp kaszę. Przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 10 min.

3. Wyjmij warzywa z piekarnika, wymieszaj w misce z kaszą i dorzuć, jeżeli lubisz, na wierzch prażone migdały.

W jednej porcji: 330 kcal, 8 g tłuszcze (1 g tłuszcze nasycone), 59 g węglowodany, 6 g błonnik, 10 g białko.

ZOBACZ TEŻ: Rodzaje dyni, których musisz spróbować

 

REKLAMA