Zdrowe przepisy: buraki, czosnek i orzechy

Burak korzystnie wpływa na odporność, serce i ciśnienie, czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie, a orzechy poprawiają myślenie i koncentrację. Przygotowaliśmy dla Ciebie trzy zdrowe przepisy z tymi składnikami w roli głównej.

buraki fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Ten zdrowotny triumwirat jest naprawdę potężny. Buraki – wiedzą o tym ci, co jedzą – są zbawienne dla naszej odporności i kondycji, chronią serce, obniżają ciśnienie i odganiają nowotwory.

Czosnek króluje w wielu kuchniach świata ku radości lekarzy, którzy najchętniej sprzedawaliby go w aptekach – taki jest zdrowy. Natomiast orzechy i ich tłuszcze sprawiają, że nasz mózg dostaje energetycznego kopa i rwie się do myślenia.

Czerwono-pomarańczowa sałata

8 szklanek poszarpanej czerwonej sałaty radicchio rozdziel na 4 talerze. Dorzuć na każdy upieczone plasterki z 1/2 buraka, 1/2 pomarańczy w kawałkach, 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżki koziego sera z ziołami. Zrób dressing z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek octu z czerwonego wina, 2 łyżek soku pomarańczowego, 1 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżki zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu. Polej.

Sos do makaronu

Zblenduj 2 szklanki ugotowanych i posiekanych buraków z 1/2 
szklanki bulionu drobiowego. Na patelni zezłoć 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wlej buraczane pureé i 1/2 szklanki bulionu, dopraw solą z pieprzem i gotuj 3-4 minuty. Dorzuć 500 g ugotowanego makaronu (wybierz ten, który lubisz) i dobrze wymieszaj. Rozdziel na 4 talerze i posyp uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi oraz posiekaną bazylią.

Buraczane gazpacho (4 porcje)

  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 posiekana cebula,
  • 4 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 duże buraki, plasterki,
  • 1 duży ziemniak, posiekany,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich.

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i lekko podsmaż cebulę przez 6-7 minut. Dorzuć czosnek, smaż 1 minutę i dorzuć buraki z ziemniakiem. Zamieszaj i smaż 3-4 minuty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i wystudź.

Zimną zupę blenduj partiami i przelewaj do garnka. Teraz zupa ma temperaturę pokojową, ale możesz ją wstawić na trochę do lodówki, jeżeli lubisz na zimno.

Połącz śmietanę z sokiem z cytryny. Rozlej zupę do 4 misek, dodaj do każdej łyżkę cytrynowej śmietany i posyp orzechami.

W jednej porcji: 240 kcal, 12 g tłuszcze (3 g tł. nasyc.), 28 g węglowodany, 4 g błonnika, 7 g białka

REKLAMA