Ten zdrowotny triumwirat jest naprawdę potężny. Buraki – wiedzą o tym ci, co jedzą – są zbawienne dla naszej odporności i kondycji, chronią serce, obniżają ciśnienie i odganiają nowotwory.
Czosnek króluje w wielu kuchniach świata ku radości lekarzy, którzy najchętniej sprzedawaliby go w aptekach – taki jest zdrowy. Natomiast orzechy i ich tłuszcze sprawiają, że nasz mózg dostaje energetycznego kopa i rwie się do myślenia.
Czerwono-pomarańczowa sałata
8 szklanek poszarpanej czerwonej sałaty radicchio rozdziel na 4 talerze. Dorzuć na każdy upieczone plasterki z 1/2 buraka, 1/2 pomarańczy w kawałkach, 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżki koziego sera z ziołami. Zrób dressing z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek octu z czerwonego wina, 2 łyżek soku pomarańczowego, 1 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżki zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu. Polej.
Sos do makaronu
Zblenduj 2 szklanki ugotowanych i posiekanych buraków z 1/2
szklanki bulionu drobiowego. Na patelni zezłoć 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wlej buraczane pureé i 1/2 szklanki bulionu, dopraw solą z pieprzem i gotuj 3-4 minuty. Dorzuć 500 g ugotowanego makaronu (wybierz ten, który lubisz) i dobrze wymieszaj. Rozdziel na 4 talerze i posyp uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi oraz posiekaną bazylią.
Buraczane gazpacho (4 porcje)
- 1 łyżka oliwy,
- 1 posiekana cebula,
- 4 ząbki czosnku, posiekane,
- 2 duże buraki, plasterki,
- 1 duży ziemniak, posiekany,
- 3 szklanki bulionu drobiowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/4 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i lekko podsmaż cebulę przez 6-7 minut. Dorzuć czosnek, smaż 1 minutę i dorzuć buraki z ziemniakiem. Zamieszaj i smaż 3-4 minuty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i wystudź.
Zimną zupę blenduj partiami i przelewaj do garnka. Teraz zupa ma temperaturę pokojową, ale możesz ją wstawić na trochę do lodówki, jeżeli lubisz na zimno.
Połącz śmietanę z sokiem z cytryny. Rozlej zupę do 4 misek, dodaj do każdej łyżkę cytrynowej śmietany i posyp orzechami.
W jednej porcji: 240 kcal, 12 g tłuszcze (3 g tł. nasyc.), 28 g węglowodany, 4 g błonnika, 7 g białka