Naukowcy badają miso, pastę ze sfermentowanej soi, na wszystkie sposoby i właśnie jej przypisują sekret długowieczności i zdrowia Japończyków. Na pewno chroni przed udarem, na pewno przed osteoporozą i najprawdopodobniej przed nowotworami, a wszystko to dzięki bakteriom koji.
Bataty zaś poprawiają wzrok, pamięć, mają niski indeks glikemiczny i także swój udział w walce z nowotworami, co potwierdzają wieloletnie badania.
Glazurowane bataty z brokułami (4 porcje)
- 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kawałki 2-centymetrowe,
- 1 duży brokuł, różyczki,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka białej pasty miso,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczki octu ryżowego,
- 2 szklanki brązowego ryżu, ugotowanego.
1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp kawałki batatów, skrop oliwą i piecz 15 minut. Dołóż różyczki brokułów, skrop oliwą i piecz jeszcze 15 minut.
2. W misce wymieszaj do gładkości pastę miso, masło orzechowe, miód, ocet ryżowy i łyżkę oliwy. Gorące warzywa wyłóż na ryż i polej sosem.
W jednej porcji: 340 kcal, 10 g tłuszcze (1,5 g tł. nasycone), 58 g węglowodany, 9 g cukier, 9 g błonnik, 9 g białko.
Wypróbuj także nasze zdrowe przepisy z dynią oraz granatem i pistacją.