[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Zdrowe przepisy: bataty i pasta miso

Pasta miso chroni przed osteoporozą. Bataty poprawiają pamięć i koncentrację i mają niski indeks glikemiczny. Z uwagi na ich zdrowotne właściwości przygotowaliśmy dla Ciebie trzy proste przepisy, dzięki którym dowiesz się, jak zrobić zdrowe ciasteczka krabowe, pieczone bataty i bataty z brokułami.

zdrowe przepisy fot. shutterstock.com

Naukowcy badają miso, pastę ze sfermentowanej soi, na wszystkie sposoby i właśnie jej przypisują sekret długowieczności i zdrowia Japończyków. Na pewno chroni przed udarem, na pewno przed osteoporozą i najprawdopodobniej przed nowotworami, a wszystko to dzięki bakteriom koji.

Bataty zaś poprawiają wzrok, pamięć, mają niski indeks glikemiczny i także swój udział w walce z nowotworami, co potwierdzają wieloletnie badania.

Glazurowane bataty z brokułami (4 porcje)

  • 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kawałki 2-centymetrowe,
  • 1 duży brokuł, różyczki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka białej pasty miso,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczki octu ryżowego,
  • 2 szklanki brązowego ryżu, ugotowanego.

1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp kawałki batatów, skrop oliwą i piecz 15 minut. Dołóż różyczki brokułów, skrop oliwą i piecz jeszcze 15 minut.

2. W misce wymieszaj do gładkości pastę miso, masło orzechowe, miód, ocet ryżowy i łyżkę oliwy.  Gorące warzywa wyłóż na ryż i polej sosem.

W jednej porcji: 340 kcal, 10 g tłuszcze (1,5 g tł. nasycone), 58 g węglowodany, 9 g cukier, 9 g błonnik, 9 g białko.

Wypróbuj także nasze zdrowe przepisy z dynią oraz granatem i pistacją

zdrowe przepisy fot. shutterstock.com

Ciasteczka krabowe

Wymieszaj 1/4 szklanki jogurtu greckiego z 2 łyżeczkami pasty miso i odstaw. Zmiażdż ugotowanego na parze batata z ubitym na pianę 1 białkiem, 1/4 szklanki bułki tartej i odsączoną puszką mięsa z kraba. Uformuj z masy 8 ciasteczek i wstaw do zamrażalnika na kwadrans.

Roztrzep 1 białko z 1 łyżeczką wody i zanurz ciasteczka w miksturze. Obtocz je w 1/2 szklanki bułki tartej i wrzuć na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy. Smaż 2 minuty na stronę. Przełóż na papierowy ręcznik i odsącz. Na wierzch połóż jogurtową mieszankę i posyp szczypiorkiem.

zdrowe przepisy fot. shutterstock.com

Pieczone bataty

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przekrój batata wzdłuż na pół, skrop go oliwą i połóż na blasze przeciętą stroną do dołu. Piecz 30-35 minut. Połącz 2 łyżki masła w pokojowej temperaturze z 2 łyżkami białej pasty miso i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Rozdziel masę na dwie połówki ziemniaka i podawaj.

WH 01-02/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij