[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ
4



OCEŃ
4.4

Zdrowe przepisy: awokado + papryka

Nie od dziś wiadomo, że najprostsza droga do serca mężczyzny wiedzie przez żołądek. Awokado i czerwona papryka to prawdziwe afrodyzjaki. Przekonaj się sama i przetestuj nasze przepisy na romantyczny wieczór. 

fot. Levi Brown fot. Levi Brown

Frytki z batatów na ostro i dip z awokado (4 porcje)

  • 1 łyżka oliwy extra vergin,
  • 2 bataty (ok. 0,5 kg), pokrojone w kliny,
  • 1/4 łyżeczki ostrej, węgierskiej papryki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy Cajun,
  • 1 awokado, obrane, bez pestki,
  • 50 g tofu,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1/8 łyżeczki soli.

1. Rozgrzej piekarnik do 225 °C. Skrop pokrojone bataty oliwą i wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.

REKLAMA

2. Wymieszaj paprykę z przyprawą Cajun i obsyp ze wszystkich stron ziemniaki na blasze. Piecz 15 minut, aż zmiękną i zbrązowieją.

3. Do blendera wrzuć kawałki awokado, tofu, resztę przyprawy Cajun, sól i wlej sok z limonki. Zmiksuj na gładko. Podawaj w miseczce obok frytek.

W jednej porcji: 220 kcal, 11 g tłuszcze (1,5 g nasyconych), 28 g węglowodany, 7 g błonnik, 4 g białko.

Trzy warianty udanej randki

1. Grillowana ryba z salsą

Połącz 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, 1 plaster ananasa (drobna kostka), 1 awokado (obrane, bez pestki, w drobną kostkę), 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę soku z limonki i 1/2 jalapeño (posiekana, bez pestek).

Wstaw do lodówki. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z 2 łyżeczkami wędzonej papryki i wysmaruj mieszanką przygotowaną do grillowania rybę z obu stron. Grilluj 8 minut, przewracając mięso w połowie procesu. Wyłóż ryby na talerze i połóż na wierzch każdej przygotowaną salsę.

2. Faszerowane jaja

Przekrój wzdłuż 4 jajka na twardo i wyciągnij żółtka tak, by nie uszkodzić białek. Wrzuć je do miski, dodaj 1/2 awokado, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, 1/8 łyżeczki soli, cebuli w proszku, granulowanego czosnku i kminku.

Zmiażdż dobrze widelcem lub zmiksuj. Łyżeczką wypełnij białka masą i posyp słodką papryką w proszku.

3. Tacos z kurczakiem

Do blendera włóż 1/2 awokado, 1 łyżkę soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki kminku, 3 łyżki wody i 100 ml śmietany. Zmiksuj i wstaw do lodówki. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i wysmaruj miksturą 4 piersi z kurczaka.

Smaż je na patelni 8-10 min z każdej strony. Przełóż je na deskę i pokrój na kawałki. Posyp ostrą papryką, dodaj posiekaną cebulę, starty ser (np. cheddar) i rozdziel na placki. Uzupełnij sosem z lodówki i zawiń.

WH 02/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij