Zdrowe przekąski na Halloween [przepisy]

Są nie tylko zdrowe, ale też błyskawiczne w przygotowaniu.

halloween fot. Shutterstock.com

Najbardziej przerażający dzień w roku tuż za rogiem. Pora przygotować upiorne dekoracje, wykroić dynie, spisać listę najstraszniejszych horrorów i zaopatrzyć się w zapas cukierków, aby uniknąć psikusa. Koniecznie pamiętaj też o smakołykach na halloweenowe party.

Niezależnie od tego, czy najdzie Cię ochota na słodkie, słone, czy pikantne, wśród naszych propozycji na pewno znajdziesz coś dla siebie. Nawet, jeśli ograniczasz spożycie cukru, jesteś na diecie paleo, jesteś weganką, czy po prostu zamiast słodyczy wolisz wcinać owoce i warzywa. Dla każdego coś dobrego. I strasznego.

ZOBACZ TEŻ: 10 horrorów, podczas których spalisz najwięcej kalorii [Halloween]

1. Upiorny hummus z chrupiącymi warzywami

Składniki:

  • 1 słoik ciecierzycy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz, do smaku
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • Zimna woda
  • Dodatki: warzywa pokrojone w słupki/ paski (np. marchewki, ogórki, papryka), grissini, żytnie pieczywo na zakwasie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na hummus (oprócz zimnej wody) umieść w blenderze i miksuj na wysokich obrotach. W trakcie blendowania dolewaj małe porcje wody do momentu aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Pod koniec dodaj barwnik i dokładnie wymieszaj. 
  2. Upiorny hummus możesz dowolnie ozdobić - możesz popisać się kreatywnością.

2. Wycinane nadziewane papryki

Składniki:

  • 5 papryk
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g ryżu brązowego
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Papryka ostra w proszku
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W każdej papryce odetnij górną część tak, aby później móc je przykryć w trakcie pieczenia. Papryki powycinaj tak, jak halloweenowe dynie. Uważaj, aby nie zrobić zbyt dużych dziur, przez które powypada farsz.
  3. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż je aż zmiękną.
  5. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj do niego ugotowany ryż, mieszankę cebuli z pieczarkami oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Powycinane papryki nadziej, umieść w naczyniu żaroodpornym i poprzykrywaj odciętymi wcześniej częściami. Piecz przez ok. 40 minut w 180 stopniach.

3. Zapiekanki mumie

Składniki:

  • 6 podłużnych kromek żytniego pieczywa
  • Sos pomidorowy
  • 2 kulki mozzarelli
  • Kilka czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Każdą kromkę posmaruj sosem pomidorowym.
  2. Mozzarellę pokrój w paski o różnej szerokości. Poukładaj je na kanapkach tak, aby uzyskać efekt mumii owiniętej w bandaże.
  3. Oliwki pokrój w plasterki i na każdej kromce ułóż po dwa - tak, aby wyglądały jak oczy.
  4. Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na ok. 5-7 minut. Ser powinien być roztopiony, ale nie brązowy.

4. Jabłkowe potworki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 3 zielone jabłka
  • Kilka truskawek
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • Garść łuskanego słonecznika
  • Cukrowa posypka w kształcie gałek ocznych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrój na ćwiartki i pozbaw je gniazd nasiennych.
  2. Wszystkie ćwiartki ponacinaj od strony skórki - wytnij kawałek, który będzie imitował paszczę potwora. W to miejsce nałóż masło orzechowe. 
  3. W górną cześć nacięcia powbijaj kilka ziaren słonecznika, a na koniec umieść w niej plasterek truskawki.
  4. Jeśli chcesz, możesz przyprawić jabłkowym potworkom oczy.

ZOBACZ TEŻ: Dynia hokkaido – jak przygotować? Czym różni się od zwykłej dyni?

REKLAMA