Orzechy włoskie
Świat nauki docenia je nie tylko za zbawienny wpływ na serce. Z badania opublikowanego w czasopiśmie „Diabetes, Obesity And Metabolism” wynika, że jedzenie orzechów włoskich zwiększa aktywność wyspy, czyli obszaru mózgu, który ma wpływ na apetyt i kontrolę impulsów. Uczeni twierdzą, że to właśnie przez to czujemy się po nich mniej głodni. W dodatku naukowcy z University of Pennsylvania sugerują, że orzechy włoskie są dobre dla jelit.
Porcja: garść; 200 kcal
Popcorn
Naukowcy z University of Scranton odkryli, że zawiera tyle polifenoli, co niektóre owoce i warzywa. Oprócz tego jest niskokaloryczny i ma sporo błonnika. Najlepiej przygotuj go w garnku na łyżce oleju rzepakowego lub oliwy i wcinaj bez żadnych dodatków.
Porcja: 2 szklanki; 62 kcal
ZOBACZ TEŻ: Przepis na brazylijskie ciasto bananowe
Mrożone mango
Gdy masz ochotę na coś słodkiego, sięgnij po mango. Oczywiście najlepsze jest to świeże, ale póki co musimy wspierać się mrożonkami (wbrew obiegowej opinii wcale nie tracą wielu wartości odżywczych). Mango to dobre źródło beta-karotenu, który wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, badania wykazały, że ma potencjał antyoksydacyjny, przeciwzapalny i przeciwnowotworowy. Przypomnij sobie o tym podczas następnych zakupów.
Porcja: 100 g; 69 kcal
Algi morskie
Podobno Jamie Oliver schudł dzięki nim 12 kg. Nie namawiamy Cię, żebyś nagle zaczęła objadać się glonami, ale dorzucenie ich do listy przekąsek nie jest pozbawione sensu. Algi morskie są przede wszystkim świetnym źródłem jodu, czyli pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Już jeden arkusz wodorostów zapewni Ci jego rekomendowaną dzienną dawkę.
Porcja: 1 arkusz (3 g); 4 kcal
Chudy twaróg
W lodówce z nabiałem nie ma sobie równych. Już w 100 gramach chudego twarogu znajdziesz mniej więcej tyle białka, co w 3 małych jajkach. Możesz dopalić go ulubionymi przyprawami, ogórkiem, pomidorkami i pestkami dyni, choć sam szczypiorek też będzie OK.
Porcja: 3 łyżki; 102 kcal
Pestki granatu
Podziwiamy je nie tylko za wygląd. Nasiona granatu są świetnym źródłem polifenoli oraz błonnika prebiotycznego, który napędza mikrobiom jelitowy, pomagając tym samym zwiększyć różnorodność dobrych bakterii. Połącz je z orzechami i jogurtem, a otrzymasz sycącą, zbalansowaną przekąskę.
Porcja: 2 łyżki; 28 kcal
Jajeczne muffiny
To superłatwa w przygotowaniu białkowa przekąska.
Przepis
Rozgrzej piekarnik do 180 °C, a następnie weź formę do muffinek i nasmaruj ją oliwą. W misce wymieszaj 6 jajek z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżeczką mąki razowej. Napełnij formę do 3/4, a następnie dodaj cebulę, szczypiorek i szynkę. Piecz przez 20-25 minut.
Porcja: 2 babeczki; 100 kcal
Beef jerky
Suszona wołowina to jedna z najstarszych przekąsek białkowych, jakie istnieją. Kiedyś zajadali się nią Indianie, a dziś robią to sportowcy i podróżnicy. Pamiętaj, że im krótszy skład ma beef jerky, tym lepiej. Niektórzy producenci ładują do niego konserwanty, np. azotyn sodu, dlatego dokładnie przeczytaj etykietę przed pójściem do kasy.
Porcja: 50 g; 142 kcal
Edamame
To ta włochata soja, którą najczęściej spotyka się w kuchni azjatyckiej. Pod zieloną skorupą kryją się spore pokłady białka, kwasów omega-3 i omega-6, witaminy K, kwasu foliowego oraz błonnika. Najlepiej jedz ją prosto z łupiny. Posiłek będzie trwał wtedy dłużej, a Ty poczujesz się szybciej najedzona.
Porcja: 1/2 kubka; 134 kcal
Chleb na zakwasie
Wysokiej jakości, domowy chleb na zakwasie jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. Co więcej, pełno w nim węglowodanów złożonych, dzięki którym będziesz mieć energię na wiele godzin po jedzeniu. Ze względu na proces fermentacji zakwas jest łatwiejszy do strawienia dla osób z wrażliwym żołądkiem. Ukrój jedną kromkę i posmaruj ją masłem orzechowym lub hummusem.
Porcja: 1 kromka; 66 kcal
ZOBACZ TEŻ: Przepisy na domowe jedzenie [keczup, hummus, chleb na zakwasie i inne]
Kulki mocy
Te ze sklepu są przeważnie wypchane cukrem, dlatego najlepiej przygotuj je samodzielnie.
Przepis (15 kulek)
Zblenduj 12 daktyli bez pestek, 120 g masła orzechowego, 100 g mielonych migdałów, 2 łyżki kakao, 100 g wiórków kokosowych, 2 łyżki oleju kokosowego i szczyptę soli, a następnie ulep kulki z powstałej masy.