Zdrowe odżywianie: naukowe fakty, o których nie miałaś pojęcia

Jak kupować owoce? Które E są dla nas dobre? Jak wybrać najlepsza oliwę z oliwek i dlaczego lepiej nie wyrzucać pestki z awokado? Redaktorzy WH zebrali dla Ciebie garść naukowych ciekawostek dotyczących dobrej diety. Przeczytaj i dowiedz się więcej.

cytrusy, owoce fot. shutterstock.com
Szósty zmysł? Chyba w horrorach. Żeby wybierać najlepsze owoce, wystarczą te, które już masz.

Jak kupować owoce?

Chcąc cieszyć się najlepszym smakiem, używaj na targu wszystkich zmysłów. Weź owoc do ręki, dotknij go, postukaj, obejrzyj, zważ w dłoni i powąchaj.

Dojrzałe cytrusy będą cięższe niż wskazywałaby ich wielkość, z dojrzałego ananasa wyjmiesz bez problemu środkowe liście, a arbuzy i melony wydadzą głuchy odgłos, gdy w nie zastukasz. Skórka dojrzałego mango będzie czerwono-pomarańczowa, natomiast ta z banana powinna mieć brązowe kropki.

I wszystkie bez wyjątku muszą pachnieć. W badaniach rozkładano przed małpami owoce i warzywa, a one bezbłędnie wskazywały te najbardziej dojrzałe. Jak? Po prostu brały je w łapy i wąchały.

olej, oliwa fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jak wybrać najlepszą oliwę?

To biznes z wielkimi pieniędzmi, w którym pełno jest cwaniaków. Sprawdź, jak nie dać się nabrać na produkt oliwopodobny. Unikaj oliw bez podanej daty zbioru owoców i nie kupuj tych wyprodukowanych 1,5 roku wcześniej – nie mają już żadnych wartości.

Nie daj się zwieść, że oliwę rozlano np. w Grecji, bo często produkuje się ją gdzie indziej i tylko rozlewa w kraju słynącym z gajów. Butelka powinna mieć ciemne szkło, bo światło oliwie szkodzi, a ona sama pachnieć... oliwkami.

Zobacz też: oliwa vs. kalorie (ile jej jeść?)

awokado MSPhotographic
fot. MSPhotographic 2015/shutterstock.com

Pestka z awokado – właściwości odżywcze

Awokado jest dla nas świetne, ale prawdziwą dobrą wróżką jest ukryta w środku pestka. Ma dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż miąższ i 50 razy większe działanie antyutleniające od słynnej witaminy E. Dba o oczy, cerę, serce, działa rozkurczająco i dostarcza wielkie ilości błonnika.

Wysusz ją przez kilka dni na słońcu, zetrzyj na tarce i przesyp do słoiczka. Dodawaj do sałat, kanapek, zup i smoothies. Już jedna łyżeczka suszu dziennie pozwoli Ci korzystać z pestkowej potęgi.

Uwielbiasz ten zielony owoc? Wypróbuj jeden z naszych przepisów na awokado i paprykę.

koszyk, zakupy, supermarket fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Zdrowe E

E234 – nie wszystkie konserwanty żywności chcą nas zaraz na miejscu położyć trupem. Ten na przykład symbol oznacza nizynę – naturalny związek dodawany do mleka i serów. Wg magazynu „Journal of Antimicrobial Chemotherapy” nizyna niszczy komórki rakowe i bakterie odporne na anty biotyki.

WH 06/2016

REKLAMA