Często jest tak, że krążąca w czasoprzestrzeni rada staje się żelazną zasadą, jednak gdzieś umykają pewne niuanse i kończy się tym, że wierzymy w bzdury. Poprosiliśmy więc specjalistów ds. żywienia, żeby zweryfikowali kilka powszechnych mitów i przy okazji powiedzieli, czy kryje się za nimi jakaś prawda.
Mit 1: Podgrzewanie w mikrofalówce zabija substancje odżywcze
Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej jest właściwie jednym z najlepszych sposobów na zachowanie wszystkich składników odżywczych w nietkniętej formie. Gotowanie powoduje, że jedzenie zostaje wypłukane z wartościowych witamin i minerałów (np. straty witaminy C mogą dochodzić do 80%!).
Ponieważ podczas podgrzewania w mikrofalówce nie używa się tyle wody, ile podczas gotowania, jedzenie pozostaje pełne wartości odżywczych.
Mit 2: Im więcej zbóż, tym lepiej
Prawda nr 1: wystrzegaj się białej mąki, naprawdę. Prawda nr 2: nawet mimo tego, że produkty wielozbożowe mają od niej więcej błonnika i witaminy B, nie powinnaś zaraz szturmować sklepów i wrzucać do koszyka wszystkiego z napisami „wieloziarniste”, „bogate w zboża” itd.
To, że jakiś produkt jest obficie „nazbożowany”, wcale nie oznacza, że zboża te są pełnowartościowe, gdyż podczas obróbki mogły zostać pozbawione mnóstwa wartościowych substancji.
Sprawdzaj etykietę i szukaj słów: „pełne ziarno”. To dobry znak, ale nie bądź naiwna. Jeśli składniki zawierające pełne ziarno stanowią zaledwie promil składu danego produktu (są na końcu listy składników), nie licz na to, że to zdrowotna rewelacja. „Pełne ziarno” ma widnieć na pierwszych miejscach, w przeciwnym razie odpuść sobie kupno takiego wynalazku.
Mit 3: Beztłuszczowe sosy do sałatek są zdrowsze
Warzywa i owoce zawierają bardzo wiele substancji odżywczych, które rozpuszczają się w tłuszczach i bez nich nie są przez ciało absorbowane. Przykładem jest likopen – składnik pomidorów, który obniża ryzyko raka i udaru. Unikanie tłuszczów w sałatkach może pozbawić Cię tych wszystkich, wspaniałych właściwości.
Używaj oliwy z oliwek lub sosów robionych na jej bazie. Możesz też wkroić awokado lub dorzucić garść orzechów – wszystkie te opcje są bogate w zdrowe tłuszcze, których nie powinnaś się bać, bo bardzo ich potrzebujesz.