Owsianka na mózg jak brzytwa
Samo dobro: Badacze pochylili się nad japońską pastą miso, czyli sfermentowaną soją, i udowodnili, że flawonoidy w niej zawarte mają zbawienny wpływ na mózg i chronią go przed uszkodzeniami.
Porcji 2 | 355 kcal | 2,4 g tł. nas. | 19 g cukier | 15 min
Składniki:
- 1-2 łyżeczki białej pasty miso
- 700 ml wody
- 120 g płatków owsianych jumbo
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
Na wierzch:
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, prażonych
- 1/4 dymki, posiekanej
- 2 rzodkiewki, plasterki
- 1 jajko, w koszulce
- sól morska i czarny pieprz
Sposób przygotowania: w garnku wymieszaj miso z wodą i dorzuć płatki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 6-7 minut, mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj sos sojowy i olej. Podawaj z ziarnami, rzodkiewką i jajkiem w koszulce. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Na sokoli wzrok
Samo dobro: Jarmuż ma pełno karotenoidów dbających o nasz wzrok i dobre widzenie.
Porcji 2 | 807 kcal | 8 g tł. nas. | 2,5 g cukier | 45 min
Składniki:
- 150 g brązowego ryżu
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 650 ml wrzącej wody
Na pesto:
- 1 ząbek czosnku
- 250 g jarmużu
- 2 łyżki oliwy
- 40 g bazylii
- 1 cytryna, sok
- 50 g orzeszków piniowych
- 2 szczypty płatków chili
- sól i czarny pieprz
Na wierzch:
1 awokado, zgrillowane plasterki
Sposób przygotowania:
Podsmaż na oliwie ryż z solą przez 7-10 minut. Wlej wodę i gotuj 20-25 minut. Na innej patelni podsmaż czosnek i jarmuż przez 2 minuty i przerzuć je do blendera. Dodaj resztę składników do pesto i miksuj do gładkości. Dopraw chili, solą i pieprzem. Wymieszaj z ryżem, połóż na górze zgrillowane awokado i posyp orzeszkami piniowymi.