Tortilla z awokado i fetą - przepis
Kcal: 596 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 5,9 g l Tł. nasyc.: 5,8 g
Składniki (na 4 porcje):
- 1/2 czerwonej cebuli sok i starta skórka z 2 limonek
- 1/4 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 6 dymek, posiekanych
- 1 zielona papryka, posiekana, bez pestek
- 1 łyżka pasty chipotle
- 2 x 400 g puszki czarnej fasoli
- 400 g puszki kukurydzy
- 1 jalapeño, drobno posiekane
- 100 g fety, pokruszonej
- 1 awokado, posiekane
- 4 tortille, pełnoziarniste
Sposób przygotowania:
1. Piórka cebuli wymieszaj w misce z sokiem z limonki, solą i miodem. Odstaw.
2. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, wrzuć dymki i paprykę i podsmażaj 5 minut, aż zmiękną. Dodaj pastę, odsączoną i opłukaną fasolę, gotuj jeszcze 5 minut. Teraz wrzuć odsączoną kukurydzę, chili i połowę fety. Dopraw i wmieszaj kawałki awokado.
3. Podgrzej placki, nafaszeruj je masą, dodaj marynowaną cebulę i posyp fetą.
Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe, niskokaloryczne dania, wypróbuj koniecznie przepis na makaron z kurczakiem do lunchboxa lub curry z ciecierzycy. A jeśli masz ochotę na coś bardziej egzotycznego, sprawdź, jak smakuje chińska zupa pho z shitake lub dziki ryż z krewetkami. Wszystkie te dania przygotujesz w nie więcej niż 20 minut.
WH 03/2016