Brownies bez grzechu
Wartości odżywcze w 1 porcji 100 g (bez malin):
- 270 kcal
- 21 g tłuszcze (8,8 g tł. nasyc.)
- 4 g błonnik
- 7,5 g białko
Składniki:
- 4 duże jajka
- 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej Lindt 90% kakao)
- sok i starta skórka z 2 pomarańczy
- 1 szkl. miodu
- pestki z 1 laski wanilli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. mąki migdałowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- Trzepaczką lub mikserem rozbełtaj jaja – powinny się lekko pienić.
- Roztop połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli wodnej.
- Do jajek dodaj sok pomarańczowy i startą skórkę. Mieszając, dołóż miód i pestki wanilii.
- Teraz pora wlać czekoladę i delikatnie wmieszać proszek do pieczenia i mąkę.
- Natłuść olejem kokosowym formę do pieczenia (28x23,5 cm.), przełóż do niej miksturę i wstaw do piekarnika na 12- -15 minut. Wystudź, pokrój i podawaj z malinami (opcjonalnie).
Cytrusy
Teraz mogą się przydać bardziej niż kiedykolwiek. Oprócz pomagania w walce z przeziębieniami i grypą witamina C ułatwia skuteczniejsze wchłanianie żelaza, które też podnosi odporność. A skóra bez letniego słońca ucieszy się z dodatkowej porcji kolagenu, w którego powstawaniu witamina C ma znaczący udział.
Micky Hoyle
Pijane gruszki bez cukru (6 porcji)
Wartości odżywcze w 1 porcji (bez jogurtu):
- 100 kcal
- 0,1 g tłuszcze (0 g tł. nasyc.)
- 3,7 g błonnik
- 0,5 g białko
Składniki:
- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 1,5 l wody
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilli
- 10 goździków
- 6 twardych gruszek, obranych
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóż do dużego garnka, zalej wodą, winem i gotuj 20- -30 minut, aż gruszki nabiorą koloru i trochę zmiękną (uważaj, by ich nie rozgotować). Odsącz.
- Podawaj z łyżką jogurtu greckiego.
Wino
W USA opublikowano wyniki badań, które pokazują, że po 15 minutach gotowania w potrawie zostaje jeszcze 40% alkoholu, a po godzinie – 25%. Nie siadaj za kółkiem zaraz po deserze.
ZOBACZ KONIECZNIE: 3 przepisy na gruszki i imbir
Komentarze