Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Zdrowe desery [4 proste przepisy na słodko]

To nie jest godzenie ognia z wodą, tylko fakt: pyszne desery mogą być zdrowe. Przekonaj się o tym z WH. Oto proste przepisy na słodkości.

Zadbaj o siebie na słodko fot. Micky Hoyle

Brownies bez grzechu

Wartości odżywcze w 1 porcji 100 g (bez malin):

  • 270 kcal
  • 21 g tłuszcze (8,8 g tł. nasyc.)
  • 4 g błonnik
  • 7,5 g białko

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej Lindt 90% kakao)
  • sok i starta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 szkl. miodu
  • pestki z 1 laski wanilli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki migdałowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  2. Trzepaczką lub mikserem rozbełtaj jaja – powinny się lekko pienić.
  3. Roztop połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli wodnej.
  4. Do jajek dodaj sok pomarańczowy i startą skórkę. Mieszając, dołóż miód i pestki wanilii.
  5. Teraz pora wlać czekoladę i delikatnie wmieszać proszek do pieczenia i mąkę.
  6. Natłuść olejem kokosowym formę do pieczenia (28x23,5 cm.), przełóż do niej miksturę i wstaw do piekarnika na 12- -15 minut. Wystudź, pokrój i podawaj z malinami (opcjonalnie).

Cytrusy

Teraz mogą się przydać bardziej niż kiedykolwiek. Oprócz pomagania w walce z przeziębieniami i grypą witamina C ułatwia skuteczniejsze wchłanianie żelaza, które też podnosi odporność. A skóra bez letniego słońca ucieszy się z dodatkowej porcji kolagenu, w którego powstawaniu witamina C ma znaczący udział.

 

fot. Micky Hoyle

Pijane gruszki bez cukru (6 porcji)

Wartości odżywcze w 1 porcji (bez jogurtu):

  • 100 kcal
  • 0,1 g tłuszcze (0 g tł. nasyc.)
  • 3,7 g błonnik
  • 0,5 g białko

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1,5 l wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilli
  • 10 goździków
  • 6 twardych gruszek, obranych 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do dużego garnka, zalej wodą, winem i gotuj 20- -30 minut, aż gruszki nabiorą koloru i trochę zmiękną (uważaj, by ich nie rozgotować). Odsącz.
  2. Podawaj z łyżką jogurtu greckiego.  

Wino

W USA opublikowano wyniki badań, które pokazują, że po 15 minutach gotowania w potrawie zostaje jeszcze 40% alkoholu, a po godzinie – 25%. Nie siadaj za kółkiem zaraz po deserze.

ZOBACZ KONIECZNIE: 3 przepisy na gruszki i imbir

Zadbaj o siebie na łodko fot. Micky Hoyle

Supermus bez czekania (3 porcje)

Wartości odżywcze w jednej porcji (bez owoców):

  • 370 kcal
  • 24,6 g tłuszcze (10 g tł. nasyc.)
  • 4,1 g błonnik
  • 3,1 g białko

Składniki:

  • 1 mrożony banan
  • 2 awokado, posiekane
  • 1 szklanki miodu
  • 1 szkl. surowego kakao
  • 3-4 łyżki śmietanki kokosowej

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zrób gładki mus.
  2. Udekoruj owocami i miętą (opcjonalnie).

Kakao

Surowe kakao wśród wszystkich produktów ma największą koncentrację przeciwutleniaczy. Jest także największym naturalnym dostawcą magnezu na świecie (tak, tak). Do tego chroni serce, poprawia koncentrację, dostarcza energii i opóźnia procesy starzenia.

Zadbaj o siebie na słodko fot. Micky Hoyle

Cytrusowe galaretki bez żelatyny

Wartość energetyczna w 1 porcji 100 g (bez lodów):

  • 70 kcal
  • 0,2 g tłuszcze (0 g tłuszcze nasycone)
  • 1,1 g błonnik
  • 0,6 g białko  

Składniki:

  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 3,5 dużych mandarynek (pozostałą połówkę pokrój na plasterki i użyj do przybrania)
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczki substancji żelującej agar agar

Sposób przygotowania:

  1. Zlej wszystkie soki do garnka, dodaj cukier i zagotuj na średnim ogniu.
  2. Wsyp agar agar i mieszaj, aż się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i wyłącz.
  3. Plasterki mandarynki wrzuć do szerokich szampanówek i zalej gorącym płynem. Lekko przestudź i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Podawaj z gałką lodów kokosowych (opcjonalnie).

Agar agar

Całkowicie naturalna, bezsmakowa i bezwonna substancja pozyskiwana z glonów morskich – krasnorostów. Nie dość, że zastępuje żelatynę zwierzęcą, to jeszcze dostarcza kwasy omega-3, błonnik, witaminy B6, E i K oraz kwas foliowy.

WH 12/2018

Komentarze

 (8)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij