Przepis na pieczonego łososia z warzywami
Kcal: 317 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 9,9 g l Tł. nasyc.: 2,7 g
Składniki (na 4 porcje):
- 4 filety z łososia (ok. 125 g każdy)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 20 g imbiru, słupki
- 100 g jarmużu, poszarpany
- 100 g różyczek brokuła
- 200 g zielonego groszku
- 1 marchewka, słupki
- garść kolendry
- garść kiełków fasoli
- 2 łyżki soki z limonki
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
1. Pierwszy krok to nastawić piekarnik na 200°C. Teraz przygotuj cztery duże kawałki folii aluminiowej i połóż na nich cztery porcje łososia.
2. Zmieszaj sos sojowy, sos chili z imbirem i wysmaruj tą mieszanką ryby. Zawiń filety w folię, ale niezbyt ściśle – zostaw trochę powietrza w paczce. Wstaw do piekarnika i zostaw na 12 minut.
3. W tym czasie przygotuj dressing z miodu, soku z limonki i oleju. Jarmuż oddziel od łodyg (nie wyrzucaj ich, bo do smoothies będą jak znalazł) i całą resztę w słupkach, kulkach i drobnych różyczkach zmieszaj i skrop dressingiem. Rozpakuj paczki z łososiem, a soki zebrane w folii wylej na warzywa. Podawaj razem.
Lubisz gotować, ale masz mnóstwo spraw na głowie? Spokojnie. Z naszymi przepisami wyjątkowe i zdrowe dania przygotujesz już w 20 minut. Spróbuj przepis na domowe burgery z wołowiną lub ryż z krewetkami. Bardziej egzotycznie? W takim razie sprawdź przepis na chińską zupę pho z shitake.
WH 03/2016
Komentarze