Bez nich świat byłby uboższy, prawda? A już zwłaszcza bez takich, jak te. Bez względu na to, czy potraktujesz je śniadaniowo, drugośniadaniowo, przekąskowo, przed lub po treningu, do herbaty, kawy albo na kolację, to korzyści pozostają niezmienne. Wystarczy rzucić okiem na składniki, wyniesione hurtem ze sklepu ze zdrową żywnością, by mieć pewność, jak wygląda przekąskowy raj. Pozostaje tylko poćwiczyć silną wolę i nie zjeść wszystkiego za jednym razem.
1. Batonik na zdrową skórę
Samo dobro
Według naukowców jagody goji przyspieszają regenerację skóry, np. po oparzeniu słonecznym.
Wartości odżywcze:
- 24 sztuki
- 190 kcal
- 3 g tłuszczów nasyconych
- 6 g cukier
- czas 20 min
Składniki:
- 135 g orzechów laskowych
- 135 g migdałów
- 50 g pestek słonecznika
- 70 g płatków owsianych
- 5 daktyli
- 70 g orzechów brazylijskich
- 55 g pestek dyni
- 55 g ziaren sezamu
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki chrupek quinoa
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki maca
- 90 g jagód goji
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 100 °C i wstaw do niego orzechy laskowe i migdały. Piecz 2 min, dodając w połowie słonecznik. Zblenduj wszystkie składniki i ubij masę w foremce. Zamroź przez 1 godz.
fot. Matt Vell at Hearst Studios
2. Batonik na dobry nastrój
Samo dobro
Daktylom zawdzięczamy wolno uwalniane węglowodany i dużą dawkę witaminy B6, która pomaga utrzymać dobry nastrój.
Wartości odżywcze:
- 10 szt.
- 229 kcal
- 5 g tł. nas.
- 20 g cukier
- czas 20 min
Składniki:
- 12 daktyli
- 200 g nasion chia
- 1 łyżeczka surowego kakao
- 2 łyżeczki śruty kakaowej
- 4 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Zblenduj daktyle na pastę. Wymieszaj w misce z nasionami chia, kakao, śrutą i roztopionym olejem. Przełóż do foremki i wstaw do zamrażalnika na godzinę. Możesz też pokroić bez mrożenia i jeść od razu.
fot. Matt Vell at Hearst Studios
3. Batonik na świetny wzrok
Samo dobro
Kiełki pszenicy zapewnią Ci dostawę witaminy E, która zadba o jakość wzroku i młody wygląd.
Wartości odżywcze:
- 10 szt.
- 330 kcal
- 4,1 g tł. nas.
- 2 g cukier
- czas 20 min
Składniki:
- 100 g ziaren sezamu
- 200 g pestek słonecznika,
- 50 g siemienia lnianego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kiełków pszenicy
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj pestki i ziarna z sosem i oliwą. Rzuć je na blachę i piecz 5-10 minut. Ostudź. Dodaj do nich miód, kiełki i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż do foremki i wstaw na godzinę do zamrażalnika.
fot. Matt Vell at Hearst Studios
Komentarze