1. Masło orzechowe zamień na masło migdałowe
Masło migdałowe ma więcej błonnika i inne proporcje kwasów tłuszczowych niż orzechowe. Dostarczy Ci mniej prozapalnych omega-6, a więcej omega-9. Masło migdałowe to także jeden ze sposobów na zdrowe jedzenie w pracy - przeczytaj nasz artykuł i poznaj pozostałe z nich.
2. Olej z pestek dyni zamień na olej z nasion konopi
Często jemy za dużo kwasów tłuszczowych omega-6, których nie równoważą omega-3. W oleju z konopi ich stosunek to 3:1, więc pomaga osiągnąć idealną proporcję w diecie (4:1) bardziej niż olej z pestek dyni (96:1).
3. Masło zamień na purée z awokado
Nasycone tłuszcze z masła nie są tak szkodliwe, jak nas przekonywano, ale zamień je co jakiś czas na jednonienasycone tłuszcze z awokado, a Twoje serce Ci podziękuje.
4. Wodę z sokiem z cytryny zamień na trawę pszeniczną
Pij rano sok z trawy pszenicznej z cynamonem. Badania University of Texas pokazują, że dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu i chlorofilu obniża ryzyko zachorowania na raka. Jest też źródłem witamin C, E, K i B.
Dodając szczyptę cynamonu, podkręcisz smak i działanie przeciwzapalne. Nasiona trawy kup w internecie i posiej ją w kiełkownicy. Sok zrobisz w wyciskarce, a jeśli jej nie masz, zblenduj trawę z wodą i przecedź przez gazę.
5. Sok jabłkowy zamień na sok z truskawek
Truskawki zawierają sporo zwalczających choroby polifenoli, pomagają też obniżyć ciśnienie (Florida State University) i w ten sposób chronią serce. Na dodatek, jeśli zamienisz sok jabłkowy na rzecz truskawkowego, zaoszczędziesz trochę kalorii.
Żeby osiągnąć najlepszy efekt, sama wyciskaj sok (inwestycja w odpowiednie urządzenie zaowocuje lepszym zdrowiem, więc oszczędności szukaj gdzie indziej). Przez większość roku, gdy nie masz dostępu do świeżych truskawek, korzystaj z mrożonych.
6. Stewię zamień na miód
Stewia pozwala oszczędzić kalorie, ale jeśli czasem zamiast niej użyjesz miodu, dostarczysz sobie enzymów wzmacniających odporność. Pamiętaj, żeby rozpuszczać go w temperaturze poniżej 50 °C, inaczej cenne enzymy zginą.
7. Łososia zamień na makrelę
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie, np. łosoś i makrela. Ten pierwszy jest jednak przeważnie hodowlany i może mieć mniej omega-3, niż dziki odpowiednik. Co jakiś czas zamień go na rybę, która naprawdę pochodzi z morza.
8. Mąkę zamień na czarną fasolę
Czarna fasola nada się do wielu przepisów wymagających mąki. Na 100 g zaoszczędzisz ok. 100 kcal i nie będziesz jeść glutenu. Po prostu wrzuć fasolę z puszki (odsączoną i wypłukaną) do robota kuchennego, w miejsce takiej samej ilości mąki.
9. Ksylitol zamień na ekstrakt z wanilii
Ksylitol to dobry zamiennik cukru, o mniejszej ilości kalorii, który nadaje się do większości wypieków, ale możesz osiągnąć jeszcze lepszy efekt. Zamień go częściowo na ekstrakt z wanilii, a jeszcze bardziej zmniejszysz ilość kalorii.
To niejedyny sposób, w jaki ten aromatyczny dodatek pomoże Ci schudnąć – badania pokazują, że może ograniczać ochotę na słodkie przekąski. Najlepszy jest naturalny, a nie sztuczny – ma mocniejszy aromat. Jeśli będziesz używać esencji z wanilii, dodawaj jej 1,5 razy tyle, co ekstraktu.
10. Serek wiejski zamień na pistacje
Odstaw co jakiś czas nieśmiertelną przekąskę i zamień ją na pistacje. Również dostarczą Ci białka, a do tego pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Nie bój się zawartej w nich soli (jeśli jesteś aktywna, tracisz ją wraz z potem), oczywiście pod warunkiem że nie zjesz na jednym posiedzeniu całego opakowania.