Zdrowa pizza: 8 przepisów na fit pizzę

Zdrowa pizza – nie ma czegoś takiego? Ależ oczywiście, że jest – trzeba tylko wiedzieć, jak ją zrobić. My wiemy. Teraz Wy także. Oto najlepsze przepisy na fit pizzę od WH.

| Data aktualizacji: 2020-12-28
Przepisy na pizzę

Zdrowa pizza na 8 sposobów

  1. Fit pizza na szczupłą talię
  2. Fit pizza na życie bez bólu
  3. Fit pizza na spokojny sen
  4. Fit pizza na dobre ciśnienie
  5. Fit pizza na gładką skórę
  6. Fit pizza na zdrowie bez raka
  7. Fit pizza na sokoli wzrok
  8. Fit pizza na długowieczność

Szef Alessandro Verdenelli, który zrobił te pizze dla WH, jest zaprzeczeniem powiedzenia „Nigdy nie ufaj szczupłemu kucharzowi”. Drań jest młody, szczupły i wyrasta na topową gwiazdę kuchni. Oto jego 10 propozycji pizzy innej niż wszystkie – na bazie mąki bezglutenowej i odżywczych dodatków, które dobrze nam zrobią na wszystko.

Przepis na ciasto na pizzę

Składniki:

  • 250 g bezglutenowej mąki
  • 250 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 8 g soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę z wodą, drożdżami, solą, 1 łyżką oliwy i 1 łyżką roztopionego oleju kokosowego. Wyrabiaj 5 minut, aż powstanie ciasto. Uformuj kulkę, przykryj i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozwałkuj na krążek o grubości 1 cm i piecz 5 minut w 210 °C. Dorzuć dodatki i znowu piecz.

Pizza na szczupłą talięfot. Agata Pec
fot. Agata Pec

1. Zdrowa pizza na szczupłą talię

Samo dobro: Magazyn „Nutrition Review” twierdzi, że grzyby shitake nie tylko podnoszą odporność, ale też świetnie metabolizują tłuszcze, co oczywiście pomaga tracić wagę.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 420 kcal
  • 9 g tłuszcze nasycone
  • 3 g cukier

Czas przygotowania: 6 min

Sos:

  • 80 g pomidorów
  • 4 liście bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy

Dodatki:

  • 40 g posiekanych grzybów shitake
  • 60 g tempeh
  • 60 g sera mozzarella
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

Modus operandi w przypadku całej dziesiątki jest podobny: blendujemy składniki sosu, smarujemy nim wstępnie podpieczoną bazę, wykładamy dodatki – w tym przypadku grzyby, tempeh i mozzarellę – i pieczemy dodatkowo 4 min w 250 °C. W tym przepisie skrapiamy ją olejem sezamowym i oczywiście dorzucamy listki bazylii.

Do pizzy idealnie sprawdzą się świeże zioła. Zobacz nasz poradnik, jak hodować zioła na parapecie.

Pizza na życie bez bólu fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

2. Zdrowa pizza na życie bez bólu

Samo dobro: Już 1 g imbiru ma podobną skuteczność do ibuprofenu w łagodzeniu bólów menstruacyjnych – czytamy w „Journal of Alternative and Complementary Medicine”.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 350 kcal
  • 8 g tłuszcze nasycone
  • 2 g cukier

Czas przygotowania: 10 min

Sos:

  • 80 g jarmużu
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku

Dodatki:

  • 40 g pak choi
  • 60 g kiełków
  • 60 g sera mozzarella
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sos sojowy
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

Zblanszuj jarmuż i zblenduj z innymi składnikami sosu i 2 łyżkami wody z blanszowania. Zblanszuj pak choi i kiełki, potem je pokrój. Wysmaruj sosem bazę i wyłóż warzywa z mozzarellą. Piecz 4 minuty w 250 °C. Po wyjęciu posyp imbirem, chili, ziarnami sezamu i skrop olejem oraz sosem sojowym.

Pizza na spokojny sen fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

3. Zdrowa pizza na spokojny sen

Samo dobro: Chcesz mieć spokojny sen, wstaw do menu pestki dyni. Są bogatym źródłem tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny i odstresowuje, rozluźnia i relaksuje.

Składniki odżywcze w 1 porcji:

  • 260 kcal
  • 2,5 g tłuszcze nasycone
  • 3 g cukier

Czas przygotowania: 35 min

Sos:

  • 80 g dyni
  • 2 liście szałwii
  • 1 łyżeczka oliwy

Dodatki:

  • 60 g ugotowanej quinoa
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 20 g rukoli
  • 1/2 małej, czerwonej chili, posiekanej, lub płatki chili

Sposób przygotowania:

Upiecz dynię przez 25 minut w piekarniku 180 °C. Zblenduj ją z szałwią, oliwą, dopraw, rozsmaruj na bazie i połóż na niej quinoa. Piecz 4 minuty w 250 °C. Wyjmij i posyp siemieniem lnianym, listkami rukoli i posiekanym lub suszonym chili przed jedzeniem.

Pizza na dobre ciśnienie fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

4. Zdrowa pizza na dobre ciśnienie

Samo dobro: Czujesz napięcie i stres? Wybierz buraki, które obniżają ciśnienie krwi dzięki nieorganicznym azotanom przekształcanym później przez nasz organizm w życiodajny tlenek azotu.

Składniki odżywcze w 1 porcji:

  • 470 kcal
  • 11 g tłuszcze nasycone
  • 25 g cukier

Czas przygotowania: 10 min

Sos:

  • 80 g ugotowanych buraków
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:

  • 60 g koziego sera
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 10 g orzechów włoskich
  • 20 g rukoli
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Zblenduj buraki z oliwą, dopraw, wysmaruj bazę, połóż kawałki sera i, jak zwykle, na 4 minuty do pieca 250 °C. Po wyjęciu posyp siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i listkami rukoli. Skrop całość płynnym miodem.

Pizza na gładką skórę fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

5. Zdrowa pizza na gładką skórę

Samo dobro: Łosoś zawiera świetne dla naszej skóry kwasy omega-3. Wybieraj atlantyckie ryby, bo mają ich 70% więcej niż te z Pacyfiku.

Składniki odżywcze w 1 porcji:

  • 550 kcal
  • 6 g tłuszcze nasycone
  • 1 g cukier

Czas przygotowania: 10 min

Sos:

  • 80 g awokado
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z limonki
  • 20 ml wody
  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli
  • kolendra

Dodatki:

  • 40 g szparagów
  • 80 g wędzonego łososia
  • 3 jadalne kwiaty (opcjonalnie)
  • 5 g szczypiorku

Sposób przygotowania:

Twoja pizza już się piecze (4 min, 250 °C), a Ty w tym czasie myk – sos w blenderze. Tym razem wysmaruj nim już gotową pizzę, bez dodatkowego pieczenia. Zblanszuj we wrzątku przez 2 min szparagi, porwij łososia na strzępy i wyłóż na wierzch pizzy. Płatki jadalnych kwiatów ucieszą oko, ale posiekany szczypiorek doda smaku.

Pizza na zdrowie bez raka fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

6. Zdrowa pizza na zdrowie bez raka

Samo dobro: Łącząc rukolę z brokułami, podwajasz ich antynowotworowy potencjał. Tajemnica tkwi w enzymie tyrozynazy – tak twierdzą uczeni z uniwersytetu w Illinois (USA).

Składniki odżywcze w 1 porcji:

  • 380 kcal
  • 3 g tłuszcze nasycone
  • 4 g cukier

Czas przygotowania: 20 min

Sos:

  • 80 g pomidorów
  • 4 liście bazylii
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:

  • 30 g cienkich plasterków cukinii
  • 50 g różyczek brokuła
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 60 g sera mozzarella
  • 1 łyżka pesto z rukoli
  • jeszcze trochę oliwy

Sposób przygotowania:

Zblenduj składniki sosu. Plastry cukinii zgrilluj po 5 minut na stronę, a brokuła i fasolkę zblanszuj, gotując 3 min. Rozsmaruj sos na cieście, rozłóż warzywa i połóż na nich plasterki mozzarelli. Wstaw do piekarnika na 4 minuty w 250 °C. Po wyjęciu skrop pizzę pesto rozmieszanym z oliwą.

Pizza na sokoli wzrok fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

7. Zdrowa pizza na sokoli wzrok

Samo dobro: Nieśmiała i delikatna roszponka ma trzy razy więcej, niż np. sałata lodowa, witaminy C i 14 razy więcej witaminy A. Co oznacza więcej odporności i lepszy wzrok.

Składniki odżywcze w 1 porcji:

  • 500 kcal
  • 2,5 g tłuszcze nasycone
  • 2 g cukier

Czas przygotowania: 6 min

Sos:

  • 80 g pomidorów
  • 4 liście bazylii
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki:

  • 50 g mięsa kraba z puszki
  • 3-4 ugotowane krewetki
  • 10 g sałaty roszponki
  • płatki chili
  • jeszcze trochę oliwy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu do blendera i wziuuut. Nałóż sos na pizzę i – tu się zdziwisz – na 4 minuty w 250 °C. Po wyjęciu rzuć na wierzch odsączone mięso kraba, krewetki (najlepiej obrane), sypnij roszponkę i chili. Na koniec skrop całość oliwą extra virgin.

Pizza na długowieczność fot. Agata Pec
fot. Agata Pec

8. Zdrowa pizza na długowieczność

Samo dobro: Pieczarki są świetnym dostarczycielem niacyny, czyli witaminy B3, a ta – zgodnie z wynikami badań szwajcarskich uczonych – przedłuża życie. I tyle. A natka pietruszki działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 430 kcal
  • 13 g tłuszcze nasycone
  • 1 g cukier

Czas przygotowania: 7 min

Dodatki:

  • 150 g sera mozzarella
  • 50 g posiekanych pieczarek
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sosu nie ma, ale mozzarella załatwi miękkość. Wyłóż ją na podpieczoną bazę, dodaj plasterki pieczarek, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Teraz do pieca na 5 min w 250 °C. Po wyjęciu posyp natką pietruszki.

A co powiesz na pizzę z bananami i kakao? Albo z truskawkami i masłem orzechowym? Wypróbuj nasze 2 przepisy na pizze na słodko.

REKLAMA