Zdrowa pizza na 8 sposobów
- Fit pizza na szczupłą talię
- Fit pizza na życie bez bólu
- Fit pizza na spokojny sen
- Fit pizza na dobre ciśnienie
- Fit pizza na gładką skórę
- Fit pizza na zdrowie bez raka
- Fit pizza na sokoli wzrok
- Fit pizza na długowieczność
Szef Alessandro Verdenelli, który zrobił te pizze dla WH, jest zaprzeczeniem powiedzenia „Nigdy nie ufaj szczupłemu kucharzowi”. Drań jest młody, szczupły i wyrasta na topową gwiazdę kuchni. Oto jego 10 propozycji pizzy innej niż wszystkie – na bazie mąki bezglutenowej i odżywczych dodatków, które dobrze nam zrobią na wszystko.
Przepis na ciasto na pizzę
Składniki:
- 250 g bezglutenowej mąki
- 250 ml wody
- 10 g drożdży
- 8 g soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę z wodą, drożdżami, solą, 1 łyżką oliwy i 1 łyżką roztopionego oleju kokosowego. Wyrabiaj 5 minut, aż powstanie ciasto. Uformuj kulkę, przykryj i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozwałkuj na krążek o grubości 1 cm i piecz 5 minut w 210 °C. Dorzuć dodatki i znowu piecz.

1. Zdrowa pizza na szczupłą talię
Samo dobro: Magazyn „Nutrition Review” twierdzi, że grzyby shitake nie tylko podnoszą odporność, ale też świetnie metabolizują tłuszcze, co oczywiście pomaga tracić wagę.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- 420 kcal
- 9 g tłuszcze nasycone
- 3 g cukier
Czas przygotowania: 6 min
Sos:
- 80 g pomidorów
- 4 liście bazylii
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy
Dodatki:
- 40 g posiekanych grzybów shitake
- 60 g tempeh
- 60 g sera mozzarella
- olej sezamowy
Sposób przygotowania:
Modus operandi w przypadku całej dziesiątki jest podobny: blendujemy składniki sosu, smarujemy nim wstępnie podpieczoną bazę, wykładamy dodatki – w tym przypadku grzyby, tempeh i mozzarellę – i pieczemy dodatkowo 4 min w 250 °C. W tym przepisie skrapiamy ją olejem sezamowym i oczywiście dorzucamy listki bazylii.
Do pizzy idealnie sprawdzą się świeże zioła. Zobacz nasz poradnik, jak hodować zioła na parapecie.