Lasagne
gotowe w godzinę
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 cebula, posiekana,
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka oregano,
- 1 garść bazylii, drobno posiekanej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
- 500 g mielonej wołowiny,
- 400 g pomidorów, puszka,
- 1 łyżka octu z czerwonego wina,
- 4 cukinie, długie paski,
- 75 g pieczarek, plasterki,
- 50 g startego parmezanu.
Sposób:
1. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem przez kilka minut. Dodaj gałkę, cynamon, oregano, bazylię, przecier, sos Worcestershire i dobrze wymieszaj.
2. Teraz dorzuć mięso i podsmażaj ok. 10 minut, aż zbrązowieje, a następnie dodaj pomidory i łyżkę octu. Dopraw. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsa i połóż na niej paski cukinii i plasterki pieczarek – powtarzaj czynność do wyczerpania zapasów. Posyp całość parmezanem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Podawaj z sałatą.
Wypróbuj także przepisy na śniadanie oraz przepisy na obiad, które oczyszczają organizm.