Zacznijmy od tego, że naturalnie występujące cukry (jak te w owocach) są zdecydowanie bardziej pożądane dla zdrowia niż te sztucznie dodawane. Mimo to dobrze by było, gdybyś miała ogólne pojęcie o tym, jak dużo cukru pochłaniasz za każdym razem, gdy np. delektujesz się swoim smoothie lub sałatką owocową. Poniżej znajdziesz listę pięciu owoców, które mają zaskakująco małą zawartość cukru i kolejnych pięciu, które słodkością aż ociekają. Bo chociaż do lata daleko, to zawsze przecież możemy sięgnąć po owoce w mrożonkach.
Owoce o małej zawartości cukru
1. Awokado
Wiemy, że na myśl o owocach, awokado rzadko przychodzi jako pierwsze do głowy, ale powinnaś wiedzieć, że w jednym takim owocu znajduje się około... 1 gram cukru! Dodatkowo jest to skarbnica zdrowych tłuszczów, które sprawią, że długo nie opuści Cię uczucie sytości. Dlatego zadbaj, by znalazł się w Twojej diecie. Brak Ci pomysłów? Sprawdź nasze przepisy na dania z awokado.
2. Żurawina
Powinnaś objadać się tym smakołykiem przez cały rok i to bez wyrzutów sumienia! Szklanka tych świeżych owoców zawiera około 4 gramy cukru.
3. Maliny
Wypróbowany i sprawdzony składnik smoothie. I zupełnie bezpieczny – dodając do koktajlu szklankę malin, dorzucasz tylko 5 gramów cukru. Dodatkowym bonusem jest to, że są one bogatsze w błonnik niż inne owoce leśne, więc szybciej się nimi najesz.
4. Jeżyny
7 gramów cukru w szklance tych owoców sprawia, że możesz być spokojna nawet wtedy, gdy nieco się zapomnisz przy ich podjadaniu.
5. Truskawki
Szklanka świeżych truskawek równa się 7 gramom cukru oraz 85 miligramom witaminy C. Jak widać, te pyszne owoce przynoszą same korzyści: mało cukru i nawet więcej witaminy C, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (75 miligramów).
Owoce o dużej zawartości cukru
1. Liczi
Ten egzotyczny owoc to prawdziwa bomba cukrowa – w jednej szklance tego smakołyku znajdziesz aż 29 gramów cukru! Na szczęście istnieją też całkiem dobre powody, by jeść ten owoc (byle tylko w umiarkowanych ilościach): np. 136 miligramów wapnia, co zaspokaja blisko 15% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek zdrowej kobiety.
2. Figi
Nie bez powodu figi są tak smaczne: jedna szklanka tych świeżych owoców zawiera aż 27 gramów cukru, czyli mniej więcej tyle, ile znajdziesz na etykiecie batonika. Jednak w przeciwieństwie do wysoko przetworzonych słodyczy, figi bogate są także w błonnik i potas.
3. Mango
Ten owoc to kwintesencja lata, ale każda szklanka mango to aż około 23 gramów cukru. Na szczęście oprócz tego taka porcja wspomoże także zdrowie Twoich oczu, dzięki zawartej w owocu witaminie A (w ilości równej ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania). Truskawki i mango to także jedne z owoców, które poprawiają nastrój. Sprawdź pozostałe z 8 produktów na poprawę humoru.
4. Czereśnie
Niestety, ale jedna szklanka czereśni ma aż 18 gramów cukru. Nic dziwnego, że objadanie się nimi jest tak przyjemne, jakby to były cukierki!
5. Winogrona
Zarówno czerwone, jak i zielone winogrona zawierają 15 gramów cukru w szklance. Czerwona odmiana jest także bogata w antyoksydanty, a obydwa – zapewniają mnóstwo błonnika.
Cukier zawarty w owocach – nawet gdy jest go dużo – nie jest aż tak groźny ze względu na mnóstwo wartości odżywczych, których dostarczają. Inaczej sprawa ma się z cukrem rafinowanym: sprawdź, jak cukier wpływa on na Twój mózg oraz czym możesz go zastąpić.
Tekst: Zahra Barnes
WH