Mango
Ten egzotyczny owoc napakowany jest po brzegi witaminą C, obniża poziom cukru we krwi oraz przyspiesza spalanie tłuszczów.
Karczoch
Ma tylko 47 kcal w 100 g, ale zawiera także trzy ważne substancje pomagające schudnąć: niacynę, cynarynę i inulinę.
Owies
Ostatnie badania naukowe potwierdzają, że codzienne jedzenie tych ziaren obniża BMI i pomaga w walce o szczupłą figurę.
Buraki
Cukrzycy powinni ich unikać, ale cała reszta powinna jeść je w opór. Oprócz zdrowia, poprawisz też wydolność na treningach.
Czarna fasola
Spowalniając pracę enzymów przekształcających skrobię w cukier, pomaga utrzymać poziom glukozy (i apetyt) pod kontrolą.
Smoothie z płatkami i mango
Zblenduj na gładko ½ szklanki lodu, 1 szkl. mleka migdałowego, 1 szkl. kostek mango, ¼ płatków owsianych i ½ łyżeczki cynamonu. Zupa fasolowa Podsmaż na oliwie ¼ szkl. posiekanej cebuli. Dodaj ½ puszki czarnej fasoli (opłukanej), 1 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyżeczkę kuminu i 1 czosnku. Wlej sok z limonki. Podgotuj kilka minut, zblenduj i wlej z powrotem. Dodaj resztę fasoli i gotuj 5 minut. Podawaj z ugotowanym na parze karczochem skopionym oliwą i cytryną.
Czipsy z buraka
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój 2 buraki (jeżeli znajdziesz żółte, spróbuj wymieszać) na cienkie plasterki i wyłóż je na blasze. Skrop je oliwą, posyp morską solą i piecz 12-15 minut, obracając raz w połowie pieczenia.
Burger z fasoli
Posiekaj ½ cebuli i 1 małego buraka. Wymieszaj w misce z 2 łyżkami płatków owsianych, 1 łyżeczką kuminu i 1 czosnku, szczyptą soli i startą skórką z limonki. Dodaj opłukaną fasolę z puszki i wszystko ugnieć widelcem. Uformuj 4 burgery i piecz 20 minut w piekarniku 200 °C, raz obracając. Podawaj z sałatką z ugotowanych na parze karczochów, skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną morską solą.
Granita z miętą i mango
Zblenduj na gładko 1 szkl. mango, ⅓ szkl. wody i sok z ½ limonki. Przełóż do pojemnika, wmieszaj 1 łyżeczkę posiekanych listków świeżej mięty i wstaw do zamrażalnika na około 3 godziny. Co godzina wyciągaj i mieszaj widelcem, by rozbić krzyształki lodu. By po obieraniu i krojeniu buraków nie mieć dłoni jak Lady Makbet, rób to w zlewie pod bieżącą, zimną wodą.
SIĘGNIJ DO ZAPASÓW
- Mleko migdałowe
- Cynamon
- Cebula
- Bulion warzywny
- Mielony kumin
- Mielony czosnek
- Limonka
- Cytryna
- Świeża mięta
Komentarze
pablitos, 2017-12-01 14:28:53
~Monika, 2017-11-11 21:45:16
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?