Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowa dieta - dzienny jadłospis [5 przepisów]

Wstaw te produkty z przepisami do swojego menu i chudnij z apetytem.

fit dziewczyna, telefon, jedzenie, dieta fot. shutterstock.com

Mango

Ten egzotyczny owoc napakowany jest po brzegi witaminą C, obniża poziom cukru we krwi oraz przyspiesza spalanie tłuszczów.

Karczoch

Ma tylko 47 kcal w 100 g, ale zawiera także trzy ważne substancje pomagające schudnąć: niacynę, cynarynę i inulinę.

Owies

Ostatnie badania naukowe potwierdzają, że codzienne jedzenie tych ziaren obniża BMI i pomaga w walce o szczupłą figurę.

Buraki

Cukrzycy powinni ich unikać, ale cała reszta powinna jeść je w opór. Oprócz zdrowia, poprawisz też wydolność na treningach.

Czarna fasola

Spowalniając pracę enzymów przekształcających skrobię w cukier, pomaga utrzymać poziom glukozy (i apetyt) pod kontrolą.

Smoothie z płatkami i mango

Zblenduj na gładko ½ szklanki lodu, 1 szkl. mleka migdałowego, 1 szkl. kostek mango, ¼ płatków owsianych i ½ łyżeczki cynamonu. Zupa fasolowa Podsmaż na oliwie ¼ szkl. posiekanej cebuli. Dodaj ½ puszki czarnej fasoli (opłukanej), 1 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyżeczkę kuminu i 1 czosnku. Wlej sok z limonki. Podgotuj kilka minut, zblenduj i wlej z powrotem. Dodaj resztę fasoli i gotuj 5 minut. Podawaj z ugotowanym na parze karczochem skopionym oliwą i cytryną.

Czipsy z buraka

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój 2 buraki (jeżeli znajdziesz żółte, spróbuj wymieszać) na cienkie plasterki i wyłóż je na blasze. Skrop je oliwą, posyp morską solą i piecz 12-15 minut, obracając raz w połowie pieczenia.

Burger z fasoli

Posiekaj ½ cebuli i 1 małego buraka. Wymieszaj w misce z 2 łyżkami płatków owsianych, 1 łyżeczką kuminu i 1 czosnku, szczyptą soli i startą skórką z limonki. Dodaj opłukaną fasolę z puszki i wszystko ugnieć widelcem. Uformuj 4 burgery i piecz 20 minut w piekarniku 200 °C, raz obracając. Podawaj z sałatką z ugotowanych na parze karczochów, skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną morską solą.

Granita z miętą i mango

Zblenduj na gładko 1 szkl. mango, ⅓ szkl. wody i sok z ½ limonki. Przełóż do pojemnika, wmieszaj 1 łyżeczkę posiekanych listków świeżej mięty i wstaw do zamrażalnika na około 3 godziny. Co godzina wyciągaj i mieszaj widelcem, by rozbić krzyształki lodu. By po obieraniu i krojeniu buraków nie mieć dłoni jak Lady Makbet, rób to w zlewie pod bieżącą, zimną wodą.

SIĘGNIJ DO ZAPASÓW

  • Mleko migdałowe
  • Cynamon
  • Cebula
  • Bulion warzywny
  • Mielony kumin
  • Mielony czosnek
  • Limonka
  • Cytryna
  • Świeża mięta  

Komentarze

 (20)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij