[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ
4



OCEŃ
4.8

Zapach ryby: jak się go pozbyć

Z masą składników odżywczych i bez chemicznych zanieczyszczeń ryby są naszymi faworytami w kuchni. Minusy? Chociaż głosu nie mają, to zapach i owszem... Zobacz, jak po smażeniu lub gotowaniu ryb i owoców morza pozbyć się nieprzyjemnej woni w kuchni.

ryba fot. Eskymaks 2015/shutterstock.com

Kupuj świeże ryby

Naprawdę świeże ryby wcale nie mają rybiego zapachu. Jeżeli już, to pachną morską wodą, oceaniczną bryzą i innymi przyjemnymi skojarzeniami. Najlepiej kupować ryby w całości, bo wtedy najłatwiej ocenić ich stan, i z (brrr...) oczami. Te nie kłamią: przejrzyste, jasne są OK; zmętniałe są daleko od OK. Mięso powinno być zwarte, jędrne, a łuski bez śluzu i błyszczące.

REKLAMA

Wykąp je

Zanurzenie filetów przez pół godziny w zimnym mleku pozwala obniżyć nieprzyjemny zapach podczas gotowania.

Zmniejsz ogień

Niższa temperatura powoduje mniejsze wydzielanie się zapachów. Sprawdza się tu piekarnik i gotowanie na parze.

Umyj naczynia

Skorupki, pancerzyki, łuski, ości i inne resztki zawiąż w plastikowej torbie (zobacz jak skutecznie i szybko pokonać brud także w innych częściach domu). Talerze umyj od razu po posiłku, a patelnię lub garnek napełnij wodą z octem (lub cynamonem) i zagotuj na wolnym ogniu. Po 20 minutach nie będzie w kuchni śladu po zapachu.

Skoro nie musisz się już martwić o zapach, zobacz nasze przepisy na dania z rybą i owocami morza.

WH 04/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij