Kiś dziś - dlaczego jedzenie kiszonek jest zdrowe?
Chcesz nabrać pewności siebie i pożegnać tremę? Jedz kiszonki. Badania psychologów na uniwersytecie Maryland w USA wykazały, że naturalne probiotyki tworzące się podczas fermentacji w trakcie kiszenia zmniejszają odczuwanie stanów lękowych, stresu i zaburzeń depresyjnych. Sprawiają to pałeczki kwasu mlekowego, które wzbogacają naszą mikroflorę.
Tu królują oczywiście ogórki i kapusta, ale kisić można wszystko. Ważna jest sól (2 łyż./l) kamienna i niejodowana. Poniżej przykładowy przepis.
Przepis na kiszone pomidory
Są świetne jako przystawka, pasują jako dodatek do wędlin lub mięs i doskonale smakują w sałatkach. Możesz też z nich zrobić zupę, tak jak z kiszonych ogórków.
- 2 kg małych, twardych, podłużnych pomidorów,
- 10 ząbków czosnku,
- korzeń chrzanu, obrany,
- koper.
Umyj i osusz pomidory, obierz chrzan i czosnek, koper opłucz. Do wyparzonych słoików (z tej ilości zrobisz 5 po 0,9 l) włóż 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i trochę kopru. Włóż pomidory – ciasno, ale tak, by ich nie zgnieść – i na wierzch znowu przyprawy. Zalej gorącą zalewą (2 płaskie łyżki soli na 1 l wody) i zakręć wyparzonymi zakrętkami. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce, a potem do spiżarni lub piwnicy.
Wypróbuj także nasze przepisy na dania z pomidorów oraz makaron ogórkowy z krabem.
Komentarze