Zakwas z buraków: 7 właściwości zdrowotnych i przepis

Zakwas z buraków to nie tylko znany wszystkim dodatek do świątecznego barszczu, ale także wspaniała bomba witaminowa, którą możesz spożywać w postaci napoju. Na odporność, na włosy i układ nerwowy – sprawdź, jakie właściwości ma zakwas buraczany i jak go przygotować. 

zakwas z buraków fot. Shutterstock.com

Spis treści

  1. Zakwas z buraków na odchudzanie
  2. Zakwas z buraków na odporność
  3. Zakwas z buraków na skórę
  4. Zakwas z buraków na włosy
  5. Zakwas z buraków a depresja
  6. Zakwas z buraków a układ krążenia
  7. Zakwas z buraków na kaca
  8. Zakwas z buraków przeciwskazania
  9. Jak zrobić zakwas z buraków?
  10. Rano czy wieczorem – kiedy pić zakwas z buraków?
  11. Co zrobić z buraków z zakwasu?

Zakwas z buraków na odchudzanie

Pamiętaj, że zakwas buraczany nie jest eliksirem, który potrafi zdziałać cuda i wcale nie sprawi, że szybko schudniesz. Może stanowić on jedynie zdrowy dodatek w codziennej, odpowiednio zbilansowanej diecie. Owszem, poprawia pracę jelit i wspomaga procesy trawienne, dlatego warto po niego sięgać każdego dnia. Nie zapominaj też o aktywności fizycznej podczas pozbywania się zbędnych kilogramów.

Zakwas z buraków na odporność

Jeśli szukasz naturalnych probiotyków, koniecznie sięgnij po zakwas z buraków, który jest źródłem kwasu mlekowego, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, a także witamin A, C, E, K i witamin grupy B (w tym kwasu foliowego). Regularne picie zakwasu buraczanego wpływa na poprawę stanu flory bakteryjnej jelit stymulującej układ odpornościowy. 

Zakwas z buraków na skórę

Zakwas z buraków może również sprawdzić się w leczeniu różnego rodzaju problemów skórnych, takich jak na przykład trądzik, ponieważ buraki działają przeciwzapalnie i oczyszczająco, a w dodatku zapewniają skórze odpowiednie nawilżenie ze względu na zawarty w nich potas. Ponadto warzywo to wspomaga elastyczność skóry, a także spowalnia procesy starzenia – zawiera przeciwutleniacze i przeciwdziała wolnym rodnikom. 

ZOBACZ TEŻ: Najgorsze jedzenie. Tych produktów lepiej unikać

Zakwas z buraków na włosy 

Spożywanie zakwasu z buraków nie tylko pozytywnie wpływa na kondycję skóry, wspomaga także włosy, które wzmacniane są przede wszystkim przez zawarty w burakach cynk. O blask i grubość odpowiadają natomiast karotenoidy. Jeśli zmagasz się z łuszczącą się skórą głowy lub łamliwością włosów i paznokci, jak najszybciej wprowadź do swojej codziennej diety buraki lub zakwas z buraków. 

Zakwas z buraków a depresja

Zakwas z buraka polecany jest osobom cierpiącym na nerwicę, depresję oraz wszelkiego rodzaju napięcia i zaburzenia emocjonalne. Układ nerwowy wspomagany jest przez zawarte w burakach witaminy z grupy B. 

Zakwas z buraków a układ krążenia

Zapobiega zawałom, miażdżycy i zakrzepom, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne. Korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek, poziom cholesterolu, a w dodatku może obniżać ciśnienie krwi. 

Zakwas z buraków na kaca 

Jednym ze sposobów radzenia sobie z „poimprezowym zmęczeniem” jest właśnie picie bogatego w witaminy i minerały buraczanego zakwasu, który przyspieszy proces oczyszczania organizmu z toksyn. 

 

Zakwas z buraków przeciwskazania

Burak znany jest jako niesamowicie odżywczy i zdrowy produkt, ale niestety nie będzie odpowiednim wyborem w codziennej diecie dla każdego. Przede wszystkim na zakwas z buraków powinny uważać osoby chorujące na reumatyzm i inne schorzenia stawów, kamicę nerkową czy dnę moczanową, ponieważ buraki zawierają szczawiany, które mogłyby zaostrzać objawy choroby. Nie pij zakwasu z buraków, jeśli masz niskie ciśnienie. Często na forach internetowych pojawia się pytanie „Czy picie soku z kiszonych buraków jest bezpieczne dla cukrzyka?”, a odpowiedź brzmi „tak”, gdyż w procesie fermentacji obniża się zawartość cukrów prostych. Zakwas z buraków może stanowić także odżywczy dodatek w diecie kobiet w ciąży, ale oczywiście warto skonsultować tę decyzję najpierw z lekarzem prowadzącym. 

Jak zrobić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków możesz przygotować w domu – zerknij na prosty przepis. 

Składniki:

  • 1 kilogram buraków
  • 1.5 litra wody
  • ½ główki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • Skórka chleba razowego lub żytniego na zakwasie  

Przygotowanie: 

Obrane i umyte buraki pokrój w plastry i włóż je do dużego słoja. Przekrój w poprzek czosnek i również wrzuć do przygotowanego pojemnika. Dorzuć jeszcze ziele angielskie, liście laurowe oraz czarny pieprz. Wymieszaj składniki tak, aby przyprawy rozłożyły się między plastrami buraków. Następnie podgrzej wodę, dodaj do niej sól i wymieszaj, aby się rozpuściła – zalej nią buraki. Dodaj jeszcze trochę wody, jeśli solanka nie przykryła wszystkich składników. Na wierzch połóż skórkę z chleba i przykryj naczynie ściereczką. Odstaw słoik w ciepłe miejsce na około 7-10 dni. Kiedy zakwas jest gotowy, ściągnij powstały osad i przelej napój do czystego naczynia – na przykład do szczelnie zamykanej butelki. W takiej formie przechowuj gotowy zakwas w lodówce. 

Rano czy wieczorem – kiedy pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraka najlepiej pić co drugi dzień przed pierwszym posiłkiem. Oczywiście można go pić w ciągu dnia, ale najlepsze działanie będzie miał spożywany na czczo. Uwaga! Nie należy mylić zakwasu z sokiem buraczanym. Sok z buraka ma intensywny smak, ale także działanie, dlatego na początku warto rozcieńczyć go z wodą lub naturalnym sokiem z innych warzyw czy owoców, aby organizm mógł przyzwyczaić się do buraczanej kuracji. 

Co zrobić z buraków z zakwasu?

Buraki z zakwasu możesz wykorzystać na wiele sposobów. 

Oto kilka propozycji: 

  • surówka z buraków
  • krem z buraków
  • chipsy z buraków
  • ćwikła
  • hummus z pieczonymi burakami
  • barszcz z kiszonych buraków
  • warzywny sok z dodatkiem kiszonych buraków

ZOBACZ TEŻ: Przepisy na chipsy z warzyw

REKLAMA