Zakumpelkuj się z omletem: 4 przepisy

Nie myśl o nim tylko przy śniadaniu, bo się omlet obrazi. A tak pomoże Ci stanąć na nogi po treningu lub ciężkim dniu, doładuje w czasie lunchu i będzie świetny na kolację.

Omlety fot. Chelsea Kyle

Omlet – kurs mistrzowski dla początkujących

Szkół jest tyle, ilu gotujących, ale zasadniczo klasyczny przepis wygląda tak: wbijamy do miski 2 jajka, wlewamy łyżkę wody gazowanej lub mleka, dodajemy szczyptę soli i rozbełtujemy wszystko widelcem, aż pasma białka przestaną być widoczne. Rozgrzewamy dość mocno nieprzywierającą patelnię z odrobiną masła lub innego tłuszczu, wylewamy masę i poruszamy patelnią, żeby ją równo rozprowadzić. Po około 30 sekundach mieszamy szpatułką środek patelni i rozprowadzamy masę raz jeszcze, zagarniając bardziej usmażone partie z obwodu do środka. Przejeżdżamy rantem szpatułki po obwodzie omletu, żeby go poluzować, i voilà!

REKLAMA

Omlet - przepisy

  1. Wędzony łosoś, rukiew wodna i jogurt grecki
  2. Pieczony batat, edamame i kostki awokado
  3. Papryka, garam masala i kalafior
  4. Szparagi, pesto z pistacji i estragon

Szybsza odbudowa

Klucz do regeneracji to białko z 3 źródeł: jajek, łososia i jogurtu greckiego. A badacze informują, że kwasy omega-3 zmniejszają ból mięśni.

1. Wędzony łosoś, rukiew wodna i jogurt grecki

  • Czas: 10 minut
  • Porcje: 1

Składniki:

  • 1/6 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/2 szkl. rukwi wodnej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 11⁄4 łyżeczki oleju
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 40 g wędzonego łososia, poszarpanego na kawałki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj posiekaną cebulę, rukiew wodną, sok z cytryny, 1⁄4 łyżeczki oleju, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz.
  2. Zrób perfekcyjny omlet zgodnie z instrukcją powyżej.
  3. Rozsmaruj jogurt na całym omlecie, rozłóż warzywa z miski na połówce, dodaj kawałki łososia i jeszcze raz wkręć trochę pieprzu. Złóż na pół i jedz od razu.

Dłuższe doładowanie

Wykorzystaj siłę ukrytą w złożonych węglowodanach i ciesz się dłużej energią. A do tego białko i witaminy z grupy B i paliwo napędowe gotowe do odpalenia.

2. Pieczony batat, edamame i kostki awokado

  • Czas: 20 minut
  • Porcje: 1

Składniki:

  • 1/2 szkl. upieczonego i ciepłego batata, pokrojonego w kostki
  • 3 łyżki edamame, rozmrożonej i podgrzanej
  • 1/4 awokado, pokrojonego w kostki
  • 1 dymka, posiekana
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj kostki batata, kostki awokado, fasolę edamame, dymkę, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Sprawdziliśmy też japońską przyprawę togarashi (jest w kuchniach świata) – świetnie pasuje.
  2. Zrób omlet (patrz wyżej na przepis).
  3. Wyłóż warzywa z miski na połowie omleta, przykryj drugą połową i przełóż na talerz.

SPRAWDŹ: Gdzie się podziewa tłuszcz, gdy chudniemy?

REKLAMA

REKLAMA

Większa odporność

Poznaj omletową wersję maminego rosołu, który przywraca w niedzielę siły i wiarę w ludzkość. Duża dawka witaminy C i kurkuminy pomogą zwalczyć infekcje, a smak poprawi Ci humor.

3. Papryka, garam masala i kalafior

Omletyfot. Chelsea Kyle
  • Czas: 20 minut
  • Porcje: 1

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1⁄2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1⁄2 szkl. różyczek kalafiora
  • Sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1⁄4 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżki posiekanej kolendry i trochę do dekoracji
  • 1/4 zielonego chili, pokrojone w plasterki
  • 2 jajka
  • 1⁄4 łyżeczki mielonej kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na małej patelni na średnim ogniu. Dodaj paprykę i różyczki kalafiora, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj 4 minuty, dodaj czosnek i pastę garam masala. Wymieszaj, smaż pół minuty i odstaw z ognia. Wmieszaj plasterki chili i kolendrę.
  2. Wykorzystaj powyższy przepis na omlet, ale do masy jajecznej dodaj także kurkumę.
  3. Na środek omleta wyłóż mieszankę warzyw z patelni i zroluj go w kształt naleśnika. Przełóż na talerz, posyp kolendrą i, jeżeli lubisz, dodatkowymi plasterkami chili.

Głębszy sen

Gdzie tkwi jego sekret? Kwas foliowy (w szparagach), magnez (w pistacjach) i uspokajający estragon na pewno bardziej pomogą, niż przeszkodzą w zasypianiu.

4. Szparagi, pesto z pistacji i estragon

Omletyfot. Chelsea Kyle

Czas: 20 minut

Porcje: 1

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1⁄2 szkl. obranych pistacji
  • 1⁄2 szkl. posiekanego szczypiorku
  • Sól
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 6 zielonych szparagów, pokrojonych w plasterki (oprócz główek)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanego estragonu

Sposób przygotowania: 

  1. Zblenduj pistacje, czosnek, szczypiorek (zostaw trochę do posypania), po 1⁄2 łyżeczki soli i pieprzu oraz 1⁄2 łyżki estragonu. Podczas blendowania wlewaj powoli oliwę (zostaw trochę do posmażenia szparagów i omletu).
  2. Rozgrzej 1⁄2 łyżki oliwy na patelni, wrzuć plasterki szparagów wraz z główkami, dopraw i podsmażaj około 3 minut. Przełóż szparagi do miski i wymieszaj z 3 łyżkami pistacjowego pesto.
  3. Przygotuj omlet zgodnie z instrukcją, ale razem z solą wmieszaj w masę jajeczną resztę estragonu.
  4. Wyłóż szparagową miksturę wzdłuż środka omletu i zroluj go w kształt naleśnika. Przełóż na talerz, posyp resztką szczypiorku i wcinaj, póki gorące.

Omlet - patenty na sukces od szefów kuchni 

Patent 1

Miej wszystkie składniki, których chcesz użyć, pod ręką, zanim pomyślisz o wylaniu masy na patelnię. Możesz być zaskoczona, ale przygotowanie omletu od początku do końca trwa bardzo krótko.

Patent 2

Używanie widelca gwarantuje sukces i puszystość omletu. Wbij jaja do miski, rozbełtaj, a przed wylaniem na patelnię rozbełtaj jeszcze raz. Dostarczysz powietrza, a ono zapewni lekkość.

Patent 3

Ważne jest rozpoznanie sprzętu (najlepiej bojem), bo każda patelnia inaczej przewodzi i rozprowadza ciepło. Najlepiej zrobić próbę i sprawdzić, kiedy patelnia jest już idealnie gorąca.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na zdrowe dipy

Zobacz również:
Zmień perspektywę i zamiast nadal pędzić, wyraźnie zwolnij. Z pożytkiem dla formy i siły psychiki.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA