1. Mango
Owoce mango zawierają bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu – przeciwutleniacza, który zwiększa skuteczność odpowiedzi immunologicznej. Pod tym względem mango jest znacznie lepsze niż pomarańcze.
ZOBACZ TEŻ: Dynia hokkaido – jak przygotować? Czym różni się od zwykłej dyni?
2. Kapusta kiszona
W niedocenianej kapuście znajdziesz kwas foliowy i witaminy z grupy B, bardzo ważne w produkcji nowych komórek. To także świetny prebiotyk, który reguluje florę bakteryjną jelit. Odporność to jedno, ale kiszonki wpływają także na… samopoczucie. Badania udowodniły, że ich jedzenie wpływa na zmniejszone odczuwanie stanów lękowych, stresu i zaburzeń depresyjnych. Nieźle, prawda?
3. Anchois
Zawarte w sardelach kwasy omega-3 wzmacniają delikatne ściany komórek układu odpornościowego. Jeśli nie lubisz sardeli, sięgnij po makrelę – też się sprawdzi.
4. Szejk białkowy
Pijesz koktajle białkowe? Sięgaj po białko serwatkowe. Zawiera ono laktoferynę – białko wzmacniające odporność. Przy okazji dowiedz się więcej o białku w proszku i wybierz najlepsze dla siebie. Wypróbuj też któryś z naszych 10 przepisów na koktajle białkowe. Aha, jeszcze jedno: dużo lektoferyny jest także w mleku matki – to ono zapewnia maluchowi odporność.
5. Stek
Najlepiej wołowy. Wołowina zawiera dużo cynku, który ułatwia walkę z wirusami i zmniejsza stany zapalne. Cynk nie tylko wspomaga odporność, ale zapewni Ci także mocne włosy i paznokcie oraz piękną cerę. W przypadku problemów z trądzikiem warto pamiętać o tym mikroelemencie. Nie musisz zjadać pół krowy: wystarczy porcja 70 g, żeby uzupełnić zapasy. Jesteś wege? Jedz pestki dyni, kakao, żółte sery i strączki.
ZOBACZ TEŻ: Tanie kosmetyki, których używają gwiazdy [produkty do 50zł]